Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Johnson vyzval Čínu, aby odsoudila Rusy. Sám sklízí kritiku za přirovnání invaze k brexitu

Autor: ČTK - 
20. března 2022
17:00

Britský premiér Boris Johnson čelí kritice za svůj výrok, ve kterém přirovnal Ukrajince bojující proti ruské invazi k lidem, kteří hlasovali pro brexit. Johnson v projevu na konferenci Konzervativní strany řekl, že Britové mají stejně jako Ukrajinci instinkt zvolit si svobodu. Jeho komentáře pobouřily politiky ve Spojeném království i v Evropě, informoval dnes server BBC News. Johnson zároveň dnes vyzval Čínu, aby zaujala stanovisko a odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu.

„Vím, že je to instinkt lidí v této zemi, stejně jako lidí na Ukrajině, vybrat si pokaždé svobodu,“ prohlásil Johnson. „Když Britové v tak velkém počtu hlasovali pro brexit, nevěřím, že to bylo jen kvůli nepřátelství vůči cizincům. Bylo to kvůli tomu, že chtěli být svobodní, aby mohli dělat věci jinak a aby se tato země mohla řídit sama,“ dodal.

Bývalý předseda Evropské rady a současný šéf Evropské lidové strany Donald Tusk označil výroky za urážlivé. „Borisi, tvá slova urážejí Ukrajince, Brity i zdravý rozum,“ napsal na twitteru.

Někdejší belgický premiér Guy Verhofstadt, který vedl jednání Evropského parlamentu o brexitu, řekl, že Johnsonovy komentáře jsou šílené. „Brexit byl o zrušení svobod a odchodu z EU. Ukrajinci chtějí více svobody a vstoupit do EU,“ prohlásil nynější europoslanec.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Johnsona odsoudili i konzervativci

Projev britského premiéra odsoudili i někteří konzervativci. Bývalý poradce expremiérky Theresy Mayové Gavin Barwell prohlásil, že hlasování v referendu není „v žádném případě srovnatelné s nasazením vlastního života“.

Šéf britské opoziční strany Liberální demokraté Ed Davey uvedl, že jde o „urážku“ Ukrajinců. Labouristická poslankyně Rachel Reevesová vyzvala premiéra, aby své výroky vzal zpátky a omluvil se. Boj Ukrajinců o život se podle ní nedá srovnávat s vystoupením z EU. Poukázala na to, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naopak chce, aby se Ukrajina stala členskou zemí.

Ministr financí premiéra omlouvá

Premiéra se zastal šéf britského ministerstva financí Rishi Sunak. „Nemyslím si, že premiér tyto dvě věci přímo srovnával. Je jasné, že nejsou přímo analogické. Vyslovil několik obecných poznámek o touze lidí po svobodě,“ uvedl.

Ukrajina požádala o okamžité přijetí do EU podle nové speciální procedury krátce poté, co do země 24. února vpadly ruské vojenské jednotky. Zelenskyj v pátek oznámil, že hovořil s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a očekává, že v příštích měsících bude dosaženo pokroku.

Johnson vyzval Čínu, aby odsoudila invazi

Johnson dnes vyzval Čínu, aby ruskou invazi na Ukrajinu odsoudila. V rozhovoru s listem The Sunday Times obvinil Putina ze snahy nastolit nový světový řád. Peking podle něj riskuje, že se ocitne na špatné straně dějin.

„S postupem času a s přibývajícím počtem ruských zvěrstev je podle mého názoru pro lidi stále obtížnější a politicky trapnější aktivně či pasivně schvalovat Putinovu invazi,“ prohlásil Johnson na adresu Číny.

Strategický spojenec Moskvy a další země, které se nechtějí přiklonit na ničí stranu, podle něj nyní čelí „značným dilematům“. Vyzval je, aby se připojili k Západu a ruskou agresi na Ukrajinu jasně odsoudili. „Myslím, že v Pekingu se začínají objevovat pochybnosti,“ dodal.

Podpora Ruska je volba špatné strany

Johnson Čínu varoval, že podpora ruského útoku je jako volba špatné strany ve druhé světové válce. Invazi na Ukrajinu pak označil za boj mezi dobrem a zlem.

Ukrajina, Spojené státy a Británie se obávají, že Peking Rusku pomůže vojensky nebo při obcházení sankcí, které na Moskvu uvalily západní státy. Americký prezident Joe Biden v pátek varoval čínského prezidenta Si Ťin-pchinga před „důsledky“, které by pro Čínu měly takové kroky.

Johnson v sobotu na konferenci Konzervativní strany varoval, že by se Západ po ruské invazi na Ukrajinu neměl pokoušet o normalizaci vztahů s Putinem. Útok ruských vojsk označil za bod zlomu pro celý svět.

Johnson byl na diplomatické cestě

Britský premiér byl před sobotní konferencí toryů na návštěvě v Saúdské Arábii, kde chtěl uzavřít dohodu, která by snížila závislost Británie na dodávkách ropy a plynu z Ruska. Přestože se vrátil s prázdnýma rukama a čelil za svou cestu kritice lidskoprávních organizací, obhajoval své rozhodnutí to alespoň zkusit.

Cesta se uskutečnila uprostřed koordinovaného diplomatického úsilí západních představitelů vyvinout tlak na ruského prezidenta Putina. Johnson se dosud ujal dialogu se zeměmi Perského zálivu, zatímco Biden se zaměřil na Čínu. Amerika a Británie se dohodly, že nebudou mluvit přímo s Putinem, a umožňují francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi, aby vedl jednání s Moskvou. Britská ministryně zahraničí Liz Trussová plánuje do měsíce návštěvu Indie, kde se setká s premiérem Naréndrou Módím.

Video  Epicentrum - Tomáš Pojar  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa