Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velkolepá vojenská přehlídka v ulicích Paříže: Francie si připomíná dobytí Bastily

Aktualizováno -
14. července 2022
11:02
Autor: ČTK, Mii - 
14. července 2022
10:41

Francouzský prezident Emmanuel Macron zahájil v centru Paříže vojenskou přehlídku u příležitosti státního svátku 14. července. Do pohybu se dal průvod tisíců mužů a žen a stovek kusů techniky úderem desáté hodiny. Hlavním motivem letošní přehlídky je východní spolupráce, odkazující na současnou válku na Ukrajině. V průvodu jdou i menší jednotky devíti zemí, včetně české jednotky Čestné stráže Armády ČR.

Macron jel vestoje v otevřeném vojenském voze v doprovodu náčelníka generálního štábu Thierryho Burkharda. Bezprostředně za jejich autem jela skupina vojáků v přilbicích na koních. Defilé začínalo na kruhovém prostoru okolo Vítězného oblouku, poté se vydalo na bulvár Champs-Elysées a skončilo na náměstí Svornosti. Tam Macrona podle tradice uvítala premiérka Élisabeth Borneová a náčelníci jednotlivých složek armády. Po jejich setkání zazněla státní hymna Marseillaisa v podání armádního orchestru.

V průvodu je letos 6300 vojáků, 64 letadel, 25 vrtulníků, 181 vozidel a 200 koní. Tři letadla se na poslední chvíli slavnostního přeletu neúčastní, protože se musela zapojit do hašení rozsáhlých lesních požárů na jihozápadě země. Francie dnes představila technologické vymoženosti, včetně vojenského dronu Reaper nebo transportéru Jaguar.

Tři čeští vojáci nesli českou vlajku, měli slavnostní uniformy a šavle. Zbytek z dvacítky českých účastníků byl součástí útvaru složeného z vojáků zemí východní a střední Evropy a Pobaltí.

Průjezd těžké vojenské techniky zpravidla poškodí bulvár v centru Paříže, což komplikuje jízdu nejen motoristům, ale i cyklistům, poznamenává stanice BFM TV. Na stejném místě, kde dnes začínala přehlídka, totiž za několik dní končí cyklistický závod Tour de France.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi