Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Francouzské Národní shromáždění poprvé povede žena. Volbě předcházely slzy poslance

Autor: ČTK - 
28. června 2022
19:24

Nově zvolené francouzské Národní shromáždění si dnes při svém prvním zasedání zvolilo svou předsedkyní Yaël Braunovou-Pivetovou z bloku stran podporujících prezidenta Emmanuela Macrona. Silnější ze dvou komor francouzského parlamentu tak poprvé povede žena. Právnička zastupující obvod Yvelines sousedící s Paříží zvítězila ve volbě, které se účastnila pětice uchazečů.

Braunová-Pivetová byla považovaná za favoritku tajného hlasování, které zahájilo práci komory nově obsazené po červnových parlamentních volbách. Poslanci byli na první schůzi rozesazeni podle abecedního pořadí svých příjmení a podle stejného klíče pak jeden po druhém odevzdávali své hlasy v papírových obálkách.

První schůzi podle tradice zahájil nejstarší poslanec. Tím je José Gonzalez, který byl v 79 letech zvolen za krajně pravicové Národní sdružení (RN). Dlouholetý politik je původem z Alžírska a působil už od 70. let ve straně, kterou vedl Jean-Marie Le Pen, otec současné lídryně RN Marine Le Penové. V parlamentu teď zasedne poprvé, při projevu se rozbrečel dojetím.

Braunová-Pivetová začala politickou kariéru v roce 2017, kdy nečekaně vyhrála volby v Yvelines poté, co přešla od socialistů do Macronovy strany LREM. Zdatná rétorka žila předtím delší čas na Tchaj-wanu, v Japonsku a v Portugalsku. Ve vládě premiérky Élisabeth Borneové od května zastávala post ministryně pro zámořská území. Z funkce po měsíci odstoupila, aby mohla usilovat o post předsedkyně Národního shromáždění.

Národní shromáždění má 577 poslanců, nejsilnější stranou po volbách je Macronova centristická koalice s 245 mandáty. Proti předchozím volbám si však pohoršila, nemá většinu a Macron musí pro další vládnutí hledat spojence. Oslabení pozice prezidenta ovlivňuje i další politické dění ve Francii.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi