Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Svět gratuluje Macronovi: Fiala zmínil důležitého partnera, europoslanci úlevu

Aktualizováno -
24. dubna 2022
23:23
Autor: ČTK - 
24. dubna 2022
21:11

Krátce po zveřejnění prvních projekcí dnešního rozhodujícího klání francouzských prezidentských voleb gratulovali Emmanuelu Macronovi ke znovuzvolení šéfové institucí Evropské unie. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že se těší na pokračování "skvělé spolupráce". Předseda Evropské rady Charles Michel konstatoval, že evropský blok může v "bouřlivém období" dalších pět let počítat s aktivní rolí Francie. Český premiér Petr Fiala napsal, že Francie je důležitý partner ČR.

Zatímco Macron dával během prvního pětiletého období jasně najevo zájem o posilování role EU, jeho soupeřka Marine Le Penová razila nacionalistickou rétoriku a z jejího možného úspěchu měli unijní činitelé obavy.

„Francie je náš důležitý partner, máme zájem rozvíjet intenzivně naše vztahy a naše předsednictví EU přímo navazuje na to francouzské. Přeji Emmanueli Macronovi, ať se mu ve funkci i nadále daří,“ napsal Petr Fiala.

„V tomto bouřlivém období potřebujeme pevnou Evropu a Francii, která se bude plně angažovat v zájmu suverénnější a strategičtější Evropské unie,“ uvedl v první reakci na předběžný výsledek voleb Michel; von der Leyenová napsala, že díky Macronovu znovuzvolení „společně posuneme kupředu Francii i Evropu“.

Voliči Emmanuela Macrona vyslali jasný proevropský signál, je přesvědčen německý kancléř Olaf Scholz. „Félicitations, srdečné blahopřání milý prezidente Emmanueli Macrone,“ napsal Scholz na adresu čtyřiačtyřicetiletého politika. „Těším se, že budeme pokračovat v naší dobré spolupráci,“ poznamenal Scholz také.

Později večer byl Scholz prvním zahraničním státníkem, který mohl Macronovi s gratulací zatelefonovat - v duchu tradičního francouzsko-německého přátelství, jak oznámil Scholzův úřad.

„Gratuluji Emmanuelu Macronovi k jeho znovuzvolení prezidentem Francie. Francie je jedním z našich nejbližších a nejdůležitějších spojenců. Těším se na pokračující spolupráci při řešení nejdůležitějších problémů pro naše dvě země i celý svět,“ napsal Johnson na twitteru.

„Vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách je úžasnou zprávou pro celou Evropu,“ uvedl v oficiálním prohlášení italský premiér Mario Draghi. 

Nizozemský premiér Mark Rutte zaslal prostřednictvím twitteru Macronovi „vřelé gratulace“ ve francouzštině. „Mám radost, že budeme pokračovat v naší rozsáhlé a konstruktivní spolupráci v EU a NATO a že ještě posílíme již tak skvělé vztahy mezi našimi zeměmi,“ napsal.

Ke gratulacím se připojili i belgický premiér Alexander De Croo a jeho lucemburský protějšek Xavier Bettel, kteří jsou stejně jako Macron centrističtí politici.

Úlevu dávali najevo i europoslanci z hlavních politických skupin, kteří z velké většiny doufali v Macronovo vítězství. „Silná EU potřebuje silnou Francii,“ blahopřála současnému prezidentovi šéfka EP Roberta Metsolaová.

Video  Osudová žena prezidenta Macrona: O 24 let starší manželka Brigitte  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi