Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Setkání světových lídrů na bavorském zámku. Dorazil i Biden, státy G7 zakážou ruské zlato

Aktualizováno -
26. června 2022
18:22
Autor: ČTK, Mii - 
26. června 2022
08:19

Summit sedmi velkých světových ekonomik G7 oficiálně začal, německý kancléř Olaf Scholz krátce po poledni v bavorském alpském zámku Elmau přivítal amerického prezidenta Joea Bidena, britského premiéra Borise Johnsona, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, italského premiéra Maria Draghiho, japonského premiéra Fumia Kišidu a kanadského ministerského předsedu Justina Trudeaua. Vrcholná schůzka potrvá tři dny a skončí v úterý kolem poledne. Už nyní se lídři dohodli, že zakážou dovoz zlata z Ruska.

Jednání G7 se také tradičně účastní představitelé Evropské unie. Tématy dnešních jednání budou světové hospodářství, investice, infrastruktura a zahraniční a bezpečnostní politika. V pondělí bude jádrem debat ruská invaze na Ukrajinu, k summitu se digitálně připojí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Scholz chce, aby summit vyslal signál jednoty a rozhodnosti silných demokracií, proto jako hosty pozval zástupce Indonésie, Indie, Jihoafrické republiky, Argentiny a Senegalu.

Biden po jednání se Scholzem: Putin nás nerozdělí

Společnou schůzku už za sebou má Scholz s Bidenem. „Musíme zůstat jednotní a pokračovat ve zvládání hospodářských výzev, kterým čelíme. Překonáme to,“ řekl americký prezident kancléři. Scholz mu odpověděl, že signálem, který summit G7 musí vyslat, je jednota. Ruský prezident Vladimir Putin se podle Bidena domníval, že se mu po invazi na Ukrajinu podaří Západ a Severoatlantickou alianci rozdělit. „Nepodařilo se mu to a nepodaří,“ zdůraznil americký prezident.

Americký prezident Joe Biden a německý kancléř Olaf Scholz na summitu G7 (26.6.2022) Americký prezident Joe Biden a německý kancléř Olaf Scholz na summitu G7 (26.6.2022) | Reuters

Na tiskové konferenci vystoupil také předseda Evropské rady Charles Michel. „Od prvního dne jsme se postavili na stranu Ukrajiny,“ řekl a připomněl, že Evropská unie vůči Rusku přijala šest balíků masivních sankcí. „EU bude pokračovat ve finanční, hospodářské, humanitární a politické podpoře Ukrajiny,“ ujistil Michel.

„Také jsme vyčlenili dvě miliardy eur (49,5 miliardy Kč) na vojenské vybavení, ale Ukrajina potřebuje více. A my jsme připraveni jí více poskytnout. Více vojenské podpory, více finanční pomoci, více politické podpory. Jsme také připraveni podpořit obnovu Ukrajiny,“ prohlásil Michel.

Johnson varoval Macrona, ať nejde Putinovi na ruku

Jednali spolu také britský premiér Boris Johnson a francouzský prezident Emmanuel Macron. „Shodli se, že konflikt je v kritickém okamžiku a že je možné zvrátit průběh války,“ uvedl v prohlášení mluvčí britské vlády. Británie dnes oznámila, že chce Kyjevu v rámci finanční pomoci zaručit dalších 429 milionů liber (12,3 miliardy Kč). „To bude znamenat celkových 1,3 miliardy liber (37,4 miliardy Kč) v britských úvěrových zárukách,“ uvedl Johnsonův úřad.

Francouzská média s odvoláním na úřad britského premiéra uvedla, že Johnson varoval Macrona před pokušením v nynější situaci vyjednat řešení konfliktu. Podle Johnsona by to vedlo ke světové nestabilitě a k tomu, že by ruský prezident Vladimir Putin získal pocit, že může v budoucnu opět manipulovat nezávislými zeměmi.

Ruské zlato dostane utrum

„Skupina G7 společně oznámí, že zakáže dovoz ruského zlata. Tento export přináší Rusku desítky miliard dolarů (stovky miliard Kč),“ uvedl Biden. Jeden z amerických činitelů v telefonickém rozhovoru s novináři řekl, že zákaz dovozu by měl být oficiálně vyhlášen v úterý na závěr summitu. Na úterý jsou naplánovány tiskové konference účastníků vrcholné schůzky.

Michel na tiskové konferenci krátce před začátkem summitu řekl, že EU by měla dovoz zlata z Ruska rovněž zakázat a že tento návrh mezi unijními členy podpoří. „Chceme se zaměřit na ruské financování války,“ řekl.

Zákaz dovozu se bude týkat nově vytěženého, případně upraveného zlata. Sankce naopak nepostihne zlato, které již Rusko dříve vyvezlo.

Miliardové investice do infrastruktury

Na závěr nedělního dne Biden sdělil, že skupina velkých světových ekonomik G7 investuje v příštích pěti letech do infrastruktury ve světě 600 miliard dolarů (14,85 bilionu Kč). 

Program nazvaný Partnerství pro světovou infrastrukturu je vnímán jako protiváha čínskému megaprojektu označovanému jako Nová hedvábná stezka.

„Spojené státy do roku 2027 mobilizují do podpory infrastruktury ve světě 200 miliard dolarů,“ řekl Biden. „Země G7 pak společně vyčlení do roku 2027 celkem 600 miliard dolarů,“ řekl. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová poznamenala, že Evropa do projektu vloží polovinu částky.

Investice do infrastruktury jsou podle Bidena klíčové, neboť moderní technologie vzdálenosti ve světě zmenšily a svět úzce propojily. „Budeme podporovat rozvojové a rozvíjející se země,“ řekl Biden.

9:48
Dnes

Ruské ostřelování za uplynulý den zabilo tři lidi v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a jednoho člověka v Doněcké oblasti na východě, kde zranilo dalších pět lidí, oznámili dnes podle serveru Meduza ukrajinští regionální představitelé. V Dněpropetrovské oblasti ve střední části země ruské ostřelování poškodilo 11 rodinných domů.

Dva bytové domy utrpěly škody také při útoku v Chersonské oblasti, uvedl šéf tamní regionální správy Oleksandr Prokudin. Obytné domy byly poškozeny taktéž při útocích na vesnici Novosynove v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, sdělil tamní představitel Oleh Syněhubov. Zranění tam podle něj utrpěl jeden muž.

9:15
Dnes

V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

Zobrazit celý online

Video  Student Vasyl o pomoci na frontě a strachu o blízké: Na Ukrajinu vozí auta i sanitku!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa