Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Stávka ochromila bruselské letiště: Letadla nelétají, rušili i lety do ČR. Nejezdí ani autobusy

Aktualizováno -
20. června 2022
14:54
Autor: ČTK - 
20. června 2022
13:57

Kvůli stávce, kterou vyvolal růst životních nákladů, dnes letiště v Bruselu zrušilo všechny lety. Po celé Belgii navíc nefunguje mnoho autobusových spojů. Vlaky ale jezdí, částečně proto, aby se protestující mohli sjet do hlavního města, kde odbory na protestu očekávaly účast desítek tisíc lidí. Uvedla to agentura Reuters. Na pražském letišti byly zatím kvůli stávce v Belgii zrušeny čtyři lety mezi Prahou a Bruselem. Stávkuje se i na letišti v Amsterodamu.

Bruselské letiště informovalo, že nemůže povolit lety s pasažéry, neboť protestní akce se rozšířila i na bezpečnostní personál. Místní veřejná doprava jezdí minimálně.

Míra inflace v Belgii dosáhla v červnu devíti procent. Zvyšují se ceny energií a také potravin. Ekonomové to dávají do souvislosti i s ruskou invazí na Ukrajinu, v jejímž důsledku jsou zablokovány dodávky obilí.

Belgický premiér Alexander De Croo v rozhovoru s televizí RTBF řekl, že belgičtí zaměstnanci jsou lépe chráněni než jejich kolegové ve většině ostatních unijních zemí, protože se jim zvyšují mzdy podle vývoje inflace. Uvedl také, že vláda až do konce roku prodloužila opatření ke snížení daně z prodeje plynu, elektřiny a pohonných hmot.

Video  Megazdražování a vysoká inflace v ČR: Hledejte slevy, jezte zeleninu, radí ekonom.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi