Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Benátky se otřepaly z covidu a chystají bič na turisty: Poplatek za vstup bude až 250 korun

Autor: ČTK - 
31. května 2022
16:24

Benátky od 16. ledna začnou vybírat poplatek za vstup do města a na několik menších ostrovů v okolí. Informuje o tom dnes ekonomický deník Il Sole 24 Ore s odkazem na rozhodnutí městské rady. Původně město chtělo zpoplatnit vstup už v létě roku 2020, krok ale odvolalo s ohledem na pandemii covidu-19. Vstup do města během letošního léta bude bezplatný, potvrdil starosta Benátek Luigi Brugnaro.

Vstup do města bude stát od tří do deseti eur na osobu a den (od 75 do 250 korun) v návaznosti na očekávaný počet turistů ve městě. Pro pasažéry velkých výletních lodí, které podle kritiků způsobují v letních měsících zahlcení města turisty, bude jednotný poplatek sedm eur na osobu. Výjimku z poplatku budou mít malé děti do šesti let.

Cílem opatření je odradit v nejvyšší sezoně jednodenní turisty, a zabránit tak přelidnění historického města. „Znepokojují nás turisté, kteří neplánovaně přijedou ráno a odjedou večer. Tyto denní příjezdy pak město zahlcují,“ řekl starosta města Brugnaro. Opatření tak počítá s výjimkou z poplatku pro lidi, kteří přenocují v zařízeních v Benátkách, která odvádějí radnici daň z pobytu.

Za nezaplacení poplatku budou udělovány pokuty od 50 do 300 eur (od 1250 do 7500 korun). Poplatek by měli vybírat dopravci, kteří provozují dopravu do Benátek. Lidé, kteří přijíždějí na ostrov vlastním vozem, by měli zaplatit ve vstupních terminálech. V minulosti radnice uvažovala i o zřízení turniketů, což ale vyvolalo jistou nevoli.

Opatření radnice schválila již v roce 2019 a mělo začít platit od léta následujícího roku. Město ale platnost odvolalo kvůli výraznému poklesu cestovního ruchu během pandemie covidu-19. Městská rada však rozhodla začít poplatek vybírat od 16. ledna. „Kdo přijede do Benátek letos v létě, a to i na jeden den, nebude mít povinnost platit poplatek,“ řekl Brugnaro.

Video  Zdravotní bratr v Itálii rozdával za peníze falešná potvrzení o očkování.  - Poliziadistato
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi