Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češi vykupují zájezdy jako diví, zájem je větší než před covidem. Zdraží dovolené?

Autor: amb - 
30. dubna 2022
17:31

České cestovní kanceláře sledují rekordní zájem lidí o letní dovolené. Čísla jsou dokonce ještě vyšší než před pandemií. Hodně lidí si během koronavirových omezení našetřilo peníze a nyní poptávají luxusnější dovolené. Ovlivnila pandemie nebo válka na Ukrajině výběr destinací na letošní prázdniny? A projeví se na ceně zájezdů zdražující pohonné hmoty? Zeptali jsme se největších cestovních kanceláří.

Cestovní kanceláře pro Blesk Zprávy uvedly, že momentálně zažívají rekordní období ve skupování letních dovolených. Zájem je dokonce vyšší než před pandemií. „Zájezd na léto kupují tisíce lidí každý den,“ potvrdil mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

„Za leden jsme překonali čísla z roku 2019 o 50 %, v únoru prodeje dokonce přes 100 % a za březen zájem o zájezdy narostl dokonce o 75 % než před třemi lety,“ řekla Kateřina Pavlíková z Čedoku.

Zájem je meziročně o letní zájezdy obrovský, momentálně máme nárust odproti loňsku téměř 300 %. Díky uvolňování restrikcí se zájem ještě zvýší,“ uvedla také mluvčí Invia Andrea Řezníčková.

Podle Pavlíkové v tom hraje roli mimo jiné to, že Češi během pandemie šetřili a nyní si cestování vynahrazují. Rádi si i dopřejí exotičtější destinaci, lepší hotel a další výlety během dovolené. Trendem na léta jsou podle ní i kombinace poznávání s pobytem u moře, plavby nebo zájezdy vlakem. 

Češi chtějí do Řecka, velký návrat slaví turecká riviéra 

S Fischerem lidé nejčastěji volí letoviska na řeckých ostrovech jako je Kréta, Rhodos, Kos nebo Zakynthos. Také u Invia zatím vede Řecko, zájezd v průměru 18 000 Kč za osobu si kupuje až 21 % lidí.

Opět se vrací turecká riviéra. „Turecko totiž v poměru cena výkon skutečně jen těžko hledá konkurenci,“ vysvětlil Bezděk. U Čedoku jde o první nejoblíbenější destinaci, Invia má Turecko na druhém místě popularity.

Podle Řezníčkové covid nezměnil, na jaká místa chtějí lidé vyrazit. „Do sezony je ještě nějaký ten týden čas a je možné, že uvolní opatření i ty země, které jsou zatím ještě trochu přísnější. Restrikce uvolnilo Chorvatsko a Bulharsko, 1. května je uvolní Itálie a druhého května také nejoblíbenější Řecko,“ sdělila.

Na špici zájmu Fischer vidí i tradiční destinace jako je Španělsko, Egypt nebo Spojené arabské emiráty. U Invia je Egypt třetí nejoblíbenější, objednává ho 15 % lidí plánujících dovolenou.

Dále se umístilo Chorvatsko, Bulharsko, Tunisko či Španělsko. Chorvatsko je u Čedoku stálicí, nabízí například balíčky v kombinaci s vlakem Regiojet. Cestovní kancelář ale zpozorovala i zájem o netradiční destinace jako je Albánie nebo Černá hora.

„Do nabídky se také vrací poznávací zájezdy do vzdálenějších destinací, například na Kubu, do USA, Jihoafrické republiky a do řady asijských zemí,“ informovala Pavlíková za Čedok.

Více než 50 % lidí jede s Inviou na osmidenní dovolenou s All Inclusive, nejčastěji do 4hvězdičkového hotelu. Objednávají hlavně čtyřicátnice, nejvíce plánují dovolenou rodiny (45 %) či páry (43 %).

CK: Lidé by měli zájezdy koupit včas, hrozí vyprodání i zdražení kvůli benzínu

Válka na Ukrajině podle Čedoku ovlivnila cestovní ruch jen na začátku invaze. „Méně ruských, ale bohužel také ukrajinských, turistů bude zejména v oblíbených lokalitách, které pro dovolenou vyhledávali, tedy třeba v Egyptě nebo v Turecku,“ předpověděla Pavlíková.

Podle Bezděka z CK Fischer se ceny zájezdů kvůli zdražujícím pohonným hmotám zatím nezvyšují. „Externí faktory se do nich nepropisují tak rychle, jako to vidíme v jiných případech,“ řekl. „Zároveň je ale vidět, že lidé, kteří vědí, že v létě někam chtějí vyrazit k moři, kupují zájezdy raději teď než později, protože v letních měsících by se už zvyšování cen projevit mohlo,“ dodal.

Ani u Invia zdražování pohonných hmot zatím nemá na zájezdy vliv. „My spolupracujeme hlavně s velkými CK, které mají nasmlouvané ubytování a místa v letadla už dost dopředu, čili letos v létě by se zdražovat nemělo,“ uvedla Řezníčková. Do budoucna se ale podle ní zdražení nevyhnou.   

Pavlíková informovala, že Čedok začal opět prodávat také first minute a lidé si rezervují zájezdy i na příští zimu. „Letošní nabídky na last minute budou velmi probrané, takže doporučujeme všem zájemcům včas rezervovat svůj zájezd, aby měli jistotu termínu a mohli si vybírat z více hotelů,“ varovala. Zdražovat ale Čedok nehodlá.

Video  Blesk Podcast: Na Antarktidě jsem se cítil jako v sauně, řekl polárník Petr Horký  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi