Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Válečné Velikonoce a příliš krve.“ Papež sepsul Rusko, na kázání byl i unesený ukrajinský starosta

Aktualizováno -
17. dubna 2022
13:00
Autor: ČTK, simao - 
16. dubna 2022
22:45

Papež František má na Velikonoce jako obvykle napilno. Na sobotní bohoslužbě, kdy papež neodsloužil kvůli pobalvým kolenům tradiční vigilii, byl přítomen i starosta ukrajinského Melitopolu, kterého během války unesly ruské jednotky. V neděli pak František v poselství Urbi et Orbi mluvil přímo o válečných Velikonocích a kritizoval Rusko za zatažení Ukrajiny do krutého a nesmyslného konfliktu.

Papež František v sobotu neodsloužil v bazilice svatého Petra velikonoční vigilii, která křesťanům připomíná zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Stalo se tak kvůli bolesti kolen, kterou papež v poslední době cítí. Obřadu se ale účastnil a pronesl kázání, ve kterém znovu připomněl válku na Ukrajině.

František: Stopy smrti

„Mnozí spisovatelé popsali krásu nocí osvětlených hvězdami. Válečné noci místo toho křižují kondenzační stopy smrti,“ uvedl papež František ve svém sobotním kázání. Vyzval věřící, aby i v této válečné době konali „činy míru“, snažili se o usmíření a poskytli pomoc potřebným.

Papež měl původně v sobotu odsloužit jeden z nejvýznamnějších obřadů v katolické liturgii osobně. Nakonec se pouze zúčastnil, pronesl kázání a pokřtil sedm dospělých.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Rusy unesený starosta na bohoslužbě

Sobotní bohoslužby se zúčastnili i starosta Melitopolu Ivan Fedorov, který strávil několik dní v ruském zajetí, spolu se skupinou ukrajinských zákonodárců.

Delegace předtím jednala se šéfem vatikánské diplomacie kardinálem Pietrem Parolinem. „V této tmě, kterou zažíváte pane starosto a páni členové parlamentu, v této hluboké tmě války a násilí se my všichni s vámi dnes v noci modlíme,“ řekl papež a uzavřel kázání zvoláním „Kristus vstal z mrtvých“ v ukrajinštině.

Papež musel už v minulých týdnech kvůli akutní bolesti kolen zrušit některé body svého programu. Na potíže si postěžoval i při cestě na Maltu na začátku dubna. Velikonoční vigilie se zúčastnilo ve svatopetrském chrámu přibližně 6000 lidí.

50 tisíc lidí na Svatopetrském náměstí

V neděli papež vyzval světové vůdce, aby vyslyšeli prosby lidu o mír na Ukrajině. Ve svém tradičním poselství Urbi et Orbi (Městu a světu) nepřímo zkritizoval Rusko za to, že Ukrajinu zatáhlo do krutého a nesmyslného konfliktu.

Letošní Velikonoce označila hlava katolické církve za "Velikonoce válečné". Ukrajina je podle papeže "těžce zkoušena násilím a destrukcí kruté a nesmyslné války, do které byla zatažena". "Viděli jsme příliš mnoho krve, příliš mnoho násilností... přestaňte s ukazováním svalů, když lidé trpí," dodal František.

Velikonoční mše a následné poselství se letos poprvé po dvou letech odehrály přímo na Svatopetrském náměstí, v předchozích letech papež mši sloužil kvůli pandemii covidu-19 v omezeném režimu uvnitř Svatopetrské baziliky. Na Svatopetrském náměstí a v přilehlém okolí Františkovým slovům naslouchaly desítky tisíc lidí. Vatikán jejich počet odhadl na 50.000, uvedla agentura AP.

Video  Blesk Podcast: Velikonoce na Ukrajině. Jak svátky slaví naši noví sousedé?  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa