Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nováková první prezidentkou Maďarska. Zeman v gratulaci zmínil válku i humanitární krizi

Aktualizováno -
10. března 2022
17:37
Autor: ČTK - 
10. března 2022
12:29

Novou maďarskou prezidentkou bude podle očekávání dlouholetá členka vládní strany Fidesz Katalin Nováková. Zvolil ji dnes parlament, v němž má strana premiéra Viktora Orbána převahu. Čtyřiačtyřicetiletá Nováková bude první ženou v čele Maďarska.

Při dnešním hlasování získala bývalá ministryně pro rodinné záležitosti 137 ze 188 odevzdaných platných hlasů. Opoziční kandidát, devětasedmdesátiletý právník a ekonom Péter Róna, dostal 51 hlasů. Nováková po oznámení výsledků voleb složila prezidentskou přísahu, napsala agentura MTI.

Nynějšímu prezidentovi Jánosi Áderovi končí druhý pětiletý mandát 10. května. Áder býval dlouhá léta členem Orbánovy strany a od svého zvolení parlamentem v roce 2012 se projevoval jako premiérův neochvějný spojenec. Katalin Nováková, kterou v prosinci jako svou kandidátku na post prezidenta navrhla strana Fidesz, je podle opozice ještě méně vhodnou osobou, aby se postavila Orbánovi, než byl Áder.

6:36
Dnes

Dobré ráno!

V oblíbené počítačové hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. S nápadem přišla ukrajinská vládní dárcovská platforma United24 a herní pobočka francouzské reklamní agentury Havas Play. O projektu informovala agentura AFP a ukrajinská verze serveru Komersant.

Fortnite patří k nejoblíbenějším internetovým počítačovým hrám, měsíčně ji hraje asi 221 milionů uživatelů. K mapě číslo #1992-2531-2170 s vyobrazením Majdanu se za prvních 24 hodin připojilo přes 3000 hráčů.

22:04
28. 3. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra. Přejeme vám dobrou noc.

21:22
28. 3. 2024

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

Zobrazit celý online

Nebude Orbánovou loutkou, slibuje

Tvrzení, že bude pouhým nástrojem Orbánovy moci, Nováková v prosinci odmítla. „Ti, kdo říkají, že budu v této funkci pouhou loutkou, neponižují jen mě, ale všechny ženy,“ řekla. „Zůstanu, kým jsem,“ uvedla ve svém dnešním projevu.

V proslovu Nováková rovněž prohlásila, že je připravena reprezentovat všechny Maďary, a zdůraznila roli rodiny jako základu státu. Slíbila také bránit suverenitu Maďarska, mír, porozumění a bezpečnost. „Nedovolím, aby někdo hrál ruskou ruletu s těžko vybojovanou nezávislosti Maďarska,“ řekla podle agentury MTI Nováková. „Patříme Evropě a Evropa patří nám. Nemůžeme a nechceme to změnit,“ dodala.

Nováková, která je matkou tří dětí, byla od roku 2017 místopředsedkyní vládní strany. Po listopadovém sněmu už ve vedení Fideszu není. Jako ministryně pro rodinné záležitosti působila Nováková do konce loňského roku. Funkce prezidenta, které se ujme, má v Maďarsku převážně reprezentativní charakter.

V dubnu se v Maďarsku budou konat parlamentní volby, v nichž Fidesz bude poprvé čelit sjednocené opozici, a tak je jejich výsledek pokládán za otevřený.

Zemanova gratulace

Ke zvolení pogratuloval Novákové český prezident Miloše Zeman, uvedla v prohlášení jeho kancelář. Připomněl, že Nováková svůj mandát zahájí v nelehké době válečného konfliktu na Ukrajině. Ocenil v této souvislosti přístup zemí Visegrádské skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které v důsledku vzniklé humanitární krize přijaly již statisíce ukrajinských uprchlíků.

„Jednoznačná podpora většiny parlamentu, které se Vám při Vaší volbě dostalo, je pro mě důkazem úcty a nadějí, jež k Vám Váš národ chová. Svůj mandát zahájíte ve velmi nelehké době, kdy jsme svědky bezprecedentního válečného konfliktu a s tím související humanitární krize nebývalých rozměrů. V této souvislosti jsem velmi pyšný na to, jak k těmto výzvám přistoupily právě země V4 a jak je v praxi zvládají. Výše uvedený fakt jen podtrhuje důležitost visegrádského formátu, soudržnosti středoevropského regionu i koordinace společných pozic,“ vzkázal Zeman v gratulačním dopisu.

Video  Blesk Podcast: Malé děti si válku ponesou dlouho, říká ukrajinská psycholožka  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

snehulak ( 10. března 2022 19:28 )

Ona je ve skutečnosti breburdo Novak. To je u nás takový zvyk přidělávat ženským příjmením to -ová. Někdy je to těžké. Třeba taková Lolobrogida by měla být správně podle našich LolobrogidAová, ne Lolobrogidová.

snehulak ( 10. března 2022 19:22 )

Tak mám obavy, že teď Maďarsko bude EU poslouchat ještě méně. Díky Zemane, žes zmínil přijímání uprchlíků Orbánem. Dosud se to tutlalo. Ale zase to schytáš.

bre-burda ( 10. března 2022 18:01 )

Nováková? To je ale typicky maďarské jméno! Nedivím se, že si Zeman pospíšil s gratulací!

Zobrazit celou diskusi