Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Putinův válečný projev: Je to naše sebeobrana! Jinak to nešlo. Složte zbraně a běžte domů

Aktualizováno -
24. února 2022
08:01
Autor: simao, ula, tsv - 
24. února 2022
06:46

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil útok na Ukrajinu. Ve svém projevu uvedl, že k akci došlo, aby zabránil útoku teroristů a že neměl jiný způsob, jak se bránit. Ukrajinu chce „denacifikovat“, zmínil také druhou světovou válku.

Prezident Vladimir Putin uvedl, že k akci došlo, „abychom zabránili útokům teroristů. Jiný způsob, jak se ubránit, jsme neměli.“

„Nebyla nám ponechána žádná jiná možnost, jak ochránit Rusko a naše lidi, kromě těch metod, které budeme nuceni použít dnes. Okolnosti od nás vyžadují rychlé a jednoznačné akce. Lidové republiky se na nás obrátily na Rusko se žádostí o pomoc,“ pokračoval v projevu Putin.

„Rozhodli jsme se pro provedení speciální vojenské operace, jejím cílem je obrana lidí, kteří jsou osm let cílem genocidních akcí ze strany kyjevského režimu. Budeme usilovat o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny a také budeme usilovat o postavení před soud těch lidí, kteří spáchali krvavé zločiny na občanech včetně občanů Ruské federace,“ vzkázal.

„Nechceme anektovat nějaké území Ukrajiny, ale slyšíme, že na Západě stále častěji padají slova, že dokumenty podepsané totalitním Sovětským svazem, které fixují výsledky druhé světové války, už nemusejí být plněny. Co na to odpovědět. Výsledky druhé světové války, včetně obětí přinesených naším lidem na oltář vítězství nad nacismem, jsou svaté,“ řekl Putin.

Podle něj mají mít lidé svobodu volby. „Lidí na území nynější Ukrajiny se nikdo nikdy neptal, jak si chtějí upravit svůj život. Základem naší politiky je svoboda - svoboda volby pro všechny, aby si samostatně určovali svou budoucnost a budoucnost svých dětí. Považujeme za důležité, aby toto právo volby mohli využít všichni lidé žijící na současném území Ukrajiny,“ uvedl ruský prezident.

Obrátil se přitom i na všechny občany Ukrajiny. „V roce 2014 bylo Rusko povinno hájit občany Krymu a východní Ukrajiny. Podpořili jsme je. Nemohli jsme jednat jinak. Dnešní události jsou spojeny i s přáním prosadit zájmy Ukrajiny, ale i obranu Ruska proti těm, kdo si vzali Ukrajince jako rukojmí,“ podotkl.

Naše akce, to je sebeobrana proti hrozbám, vytvářeným proti nám. Žádám vás, abyste to pochopili, a vyzývám vás ke spolupráci, abychom co nejrychleji obrátili tuto tragickou stránku a postoupili společně kupředu. Nikomu nedovolíme vměšovat se do našich vnitřních věcí a do našich vzájemných vztahů,“ pokračoval. „Budeme budovat to, co vytvoří předpoklady pro spolupráci, a to, co nás bude upevňovat. V to věřím, právě v takovou naši budoucnost.“

„Musím se obrátit i na příslušníky ozbrojených sil Ukrajiny: Vážení soudruzi a druhové, vaši praotcové a dědové nebojovali s nacisty proto, aby se nyní zmocnili moci na Ukrajině neonacisté. Žádáme vás, abyste sloužili lidu a ne neonacistické juntě. Vyzývám vás, abyste okamžitě složili zbraně a šli domů. Všichni, kteří splní tento požadavek, mohou bez překážek opustit oblast bojových akcí a vrátili se ke svým rodinám. Veškerá odpovědnost bude ležet plně na svědomí režimu, který vládne na Ukrajině,“ vyslal Putin jasný vzkaz.

Ve svém projevu Putin pohrozil zahraničním státům, které by se mohly pokusit Ukrajině pomoct. „Ať se kdokoli pokusí nám překážet a tím spíše vytvářet hrozby pro nás a náš lid, všichni tito musejí vědět, že naše odpověď bude okamžitá a povede k důsledkům, se kterými jste se dosud ve své historii nesetkali. Jsme připraveni na jakýkoli vývoj událostí. Všechna rozhodnutí jsou přijata. Doufám, že mě vyslyšíte.“

„Rusko se nemůže cítit v bezpečí, bránit se a existovat s neustálou hrozbou vycházející z území současné Ukrajiny. V roce 2000 až 2005 jsme kladli vojenský odpor teroristům na Kavkaze. Uhájili jsme územní integritu naší země. V roce 2014 jsme podpořili Krymany a Sevastopolany, v roce 2015 jsme použili ozbrojené síly, abychom zabránili pronikání teroristů ze Sýrie do Ruska. Jiné způsoby, jak zajistit svou bezpečnost, jsme neměli. Totéž se odehrává i teď,“ poznamenal Putin.

„U nás se říká: Kdo má sílu, už nepotřebuje rozum. Ale my víme, že skutečná síla je ve spravedlnosti a pravdě, která je na naší straně. A je-li tomu tak, pak je obtížné nesouhlasit s tím, že právě síla a připravenost k boji je v základě nástrojem k obhájení suverenity a nezávislosti. Je tím základem, na němž jedině je možno budovat svou budoucnost, svůj domov, svou rodinu a svou vlast,“ pokračoval Putin.

Na závěr promluvil k ruským občanům. „Vážení krajané, jsem přesvědčen, že vojáci a důstojníci věrní Rusku profesionálně a odvážně splní svou povinnost. Nepochybuji, že zkoordinovaně budou působit všechny úrovně moci, odborníci odpovídající za stabilitu naší ekonomiky, sociální sféry, finančního systému a celý ruský byznys.“

„Počítám s klidnou, ale vlasteneckou pozicí všech politických stran a společenských sil. Jak tomu vždy bylo v historii, osudy Ruska jsou v rukou našeho mnohonárodnostního lidu a to bude zárukou, že tato rozhodnutí budou splněna, cíle bezpečnosti dosaženy a bezpečnost našeho lidu bude zajištěna. Věřím ve vaši podporu, tu nepřemožitelnou sílu, kterou nám dává láska k vlasti,“ zakončil.

Video  Vladimir Putin podepsal uznání povstaleckých republik. S vůdci separatistů z Donbasu, kam poslal armádu  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa