Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putin má v Evropě svoje loutky! Exposlankyně pro Blesk o napětí mezi Ruskem a Ukrajinou

Autor: Darina Jíchová - 
23. února 2022
05:00

„Napětí se stupňuje každým dnem,“ ukrajinská politička, novinářka a aktivistka za lidská práva Svitlana Zališčuková pro Blesk Zprávy rozebrala vypjatou situaci mezi Ukrajinou a Ruskem, kterou v posledních týdnech sleduje celý svět. Ruský prezident Vladimir Putin dlouhodobě odmítá zprávy o tom, že by chystal invazi na Ukrajinu. Současné dění přirovnala ke knize o diktátorovi, který zešílel. „Tragédie toho všeho je, že pro Ukrajinu to není fikce.“ K dalšímu pnutí došlo v pondělí, kdy Putin podepsal výnosy o nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky, které v roce 2014 vytvořili proruští separatisti. 

Kniha, o které Zališčuková mluvila, byl Podzim patriarchy z pera kolumbijského spisovatele Gabriela Garcíi Márqueze. „Šílený diktátor přemění život ve své zemi v peklo. Všichni v knize vědí, že to, co se děje, je absurdní, ale není nic, co s tím můžou udělat. Zdá se, že celý svět teď čte tohle dílo,“ podotkla Zališčuková, která v minulosti působila jako poslankyně v ukrajinském parlamentu, byla členkou Výboru pro zahraniční záležitosti, nyní pracuje mimo jiné jako politická poradkyně místopředsedy vlády v otázkách evropské integrace.

Ukrajina zažívá bezprecedentní kybernetické útoky, informace hovoří o přípravách invaze. Pokračuje dezinformační kampaň: Kreml viní Ukrajinu z genocidy vlastních lidí v Donbasu,“ dodala, že Rusko využívá televizi, kde ukazuje domnělou hrozbu Ukrajiny. Jako příklad Zališčuková uvedla bombardování školky, kdy nejprve Rusko tvrdilo, že jde o falešnou zprávu a pak obrátilo s tím, že za útokem jsou ukrajinské jednotky. Britský premiér Boris Johnson označil útok na školku v Luhanské oblasti a následné obvinění Ukrajiny z útoku za pokus Ruska Ukrajince zdiskreditovat.

„Putin dychtí po moci.“

„Člověk nemusí být analytik, aby zodpověděl otázku, čeho je Putin schopný, ne, musí být historik. Máme tu rok 2008 a ruskou invazi do Gruzie, jejich tanky vjely do gruzínské metropole Tbilisi, jejich stíhačky bombardovaly vojenské základy. Pak tu je rok 2014, kdy Rusko rozpoutalo válku s Ukrajinou, zabralo oblast uprostřed Evropy. Putin za to nebyl přiměřeně potrestán, je teda jasné, že dychtí po větší moci ve světě,“ vysvětlila Ukrajinka pro Blesk Zprávy.

Rusko-ukrajinský konflikt: Poničená školka na Ukrajině v oblasti Luhansk (17.2.2022) Rusko-ukrajinský konflikt: Poničená školka na Ukrajině v oblasti Luhansk (17.2.2022) | Reuters

„Náš ministr zahraničí Dmytro Kuleba řekl, že Rusko se zastaví, kde se zastaví. To je výrok, pod který se můžu podepsat,“ i přes další eskalace Zališčuková nepřestává věřit v to, že se situaci podaří řešit diplomatickou cestou. „Věřím, že musíme udělat všechno možné, abychom zabránili vypuknutí války. Zároveň bych chtěla obrátit pozornost k některým definicím. Používáme slovo řešení, jako by tu bylo něco k řešení. Putin nemá nic, co by potřeboval vyřešit, potřebuje, aby bylo vyhověno jeho požadavkům. Jenže tohle paradigma nezahrnuje právo mých lidí na svobodu a nezávislost,“ objasnila Zališčuková.

„Jak jen tohle můžeme přijmout? Jeho poslední útok, kdy citoval brutální píseň znásilnění Ukrajiny, jasně ukazuje jeho skryté motivy. A otázkou pro světové lídry dneška je, do jaké míry převáží demokratické principy touha vyhnout se konfrontaci Ruska s tím, že obětují ukrajinské zájmy a bezpečnost,“ prohlásila Zališčuková. V rámci otázky vstupu Ukrajiny do NATO, proti němuž Rusko protestuje, se Zališčuková obrátila přímo na čtenáře Blesku Zprávy.

„Česká republika je členem NATO, představuje snad hrozbu pro Rusko, představují Češi hrozbu pro Rusko? Dokážou si Češi dnes představit, že na žádost Kremlu, bude vašemu státu odepřeno členství v Severoatlantické alianci? Rusko si žádá bezpečnostní jistoty, ale ve skutečnosti by si bezpečnostní záruky měla žádat Ukrajina,“ připomněla také to, že se Ukrajina v roce 1994 dobrovolně vzdala jaderných zbraní výměnou za bezpečnostní garance. Putin podle ní nevěří v „ruský svět“ bez Ukrajiny.

Čeho se bojí Putin?

„Obává se ukrajinské volby ve prospěch demokracie. Bojí se toho, protože to je to, co ho opravdu ohrožuje, protože demokratizace Ruska samotného dříve či později povede k vyšetřování sestřelení MH17 a otravě Navalného… za to někdo může jít do vězení. A na rozdíl od Janukovyče (poz. red. ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč), který utekl do Ruska, Putin nemá kam utéct,“ řekla Zališčuková.

„Putin rozumí moci, nedovolí si útok na NATO, a to i kdyby chtěl, důvodem je článek 5 Washingtonské smlouvy, který slouží jako spolehlivý štít Aliance. Jestli Putin chápe to, že vypálená raketa na Kyjev znamená peklo pro něho samotného, jeho blízké, armádu a ekonomiku, nezaútočí. Teď asi plně chápete význam citátu: Jestli chcete mír, buďte připraveni na válku,“ podotkla Ukrajinka.

Pro Blesk Zprávy probrala také to, že někteří oligarchové opustili Ukrajinu. „Ano, někteří odjeli, ale pak se zase vrátili, nejen do Kyjeva, ale i na jih a východ země. A ano, na oligarchy můžete hledět jako na extra skupinu, ale jejich návrat byl důležitým signálem pro lidi, byla to demonstrace jednoty,“ přiznala však, že pokud přijde nová invaze, dá se očekávat vlna migrace z Ukrajiny. „Je nás ale 40 milionů a ne všichni z nás budou schopni odjet. Je mi jasné, že Ukrajinci se budou chtít bránit,“ řekla Zališčuková.

Na válku se připravují i děti

„Ve vzduchu je cítit úzkost, nikoli panika. Spoustu mých známých se připravuje na mimořádné události,“ svěřila se Blesku Zprávy. Pro Čechy je hrozba otevřené války prakticky nepředstavitelná. „Nejen pro Čechy, ale i pro Ukrajince a zbytek světa. Dovolím si předpokládat, že i pro většinu ruské populace. Atmosféra je velmi napjatá. Jen si představte, že vaše dítě přijde domů ze školky a požádá rodiče, aby koupili sirky, deky, konzervy, věci, co je mohou zachránit ve válce. To je, čím si v současnosti procházejí ukrajinské děti,“ Zališčuková přiblížila dění na Ukrajině.

Video  Čechy varoval ministr Lipavský: Pozor na ruské hry a dezinformace! A na Ukrajinu necestujte  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

„Na druhou stranu ruská hrozba sjednotila společnost. Putin nemohl udělat víc k tomu, aby mobilizoval ukrajinskou radikální touhu vstoupit v NATO. V zásadě nikdo neudělal víc pro ukrajinskou integraci do NATO než Putin,“ zhodnotila Zališčuková, doplnila, že ještě v roce 2014 vstup do NATO podporovalo méně než 20 procent populace.

Pocitově je možnost invaze 146 procent

Minulý týden se hojně psalo, že ruská invaze na Ukrajinu začne ve středu 16. února, podle některých zdrojů se věděl i přesný čas – 3 hodiny ráno moskevského času. Není to poprvé, kdy se v tisku objevily informace o tom, kdy Putin zaútočí. „Teď máme na Ukrajině populární vtip: V Kyjevu je zataženo, fouká severozápadní vítr a možnost Putinovy invaze je 10 až 35 procent, pocitově ale tak 95 až 146 procent,“ vypověděla Zališčuková. „Všechny žerty stranou, invaze je každým dnem pravděpodobnější hlavně, co se týče vojenské pohotovosti a obsahu ruské propagandy. Osobně si myslím, že možnost invaze je vysoká,“ připustila Ukrajinka pro Blesk Zprávy.

„Můj manžel minulý víkend letěl na pohřeb příbuzného do Londýna, den po jeho odletu některé aerolinky začaly rušit lety, byl zrušen i jeho zpáteční let. Báli jsme se, že se už nevrátí. Okamžitě si koupil první možný let do Kyjeva, takže se bohužel nebyl schopný rozloučit s milovaným,“ napětí mezi Ruskem a Ukrajinou zasahuje životy Ukrajinců, výjimkou není ani Zališčuková.

„Abych byla upřímná, také my jsme si koupili všechny věci, které jsou podle manuálu nezbytné k připravenosti na nejhorší,“ Zališčuková pro Blesk Zprávy vylíčila, že mají doma zásoby paliva, konzerv, sirek, lékárničky a první pomoci a dalších věcí. „Před několika týdny jsem byla s kamarády na procházce v lese severně od Kyjeva. Narazili jsme na stopy po dělostřelecké palbě z 2. světové války, urputně se tady bojovalo, došlo mi, že to možná bude zase aktuální,“ uvedla Zališčuková.

Rusko-ukrajinský konflikt: Na Ukrajině trénují na stav pohotovosti s dřevěnými samopaly (19.2.2022) Rusko-ukrajinský konflikt: Na Ukrajině trénují na stav pohotovosti s dřevěnými samopaly (19.2.2022) | Reuters

Zališčuková o Zemanovi, Fialovi i Lukašenkovi

Dotkla se také výroků českého prezidenta Miloše Zemana, který podle vlastních slov neočekává útok Ruska na Ukrajinu, za blamáž amerických tajných služeb označil informaci o ruské agresi. V rozhovoru pro Mladou frontu DNES se nechal slyšet, že válka by Rusko poškodila. K uznání separatistických republik a vstupu ruských vojsk na jejich území Zeman uvedl, že to snižuje možnost diplomatického řešení.

„Vyjádřím se asi dost nediplomaticky, Putin má v Evropě ještě pořád pár svých loutek. Jsem přesvědčena, že historie k nim bude nemilosrdná. Zároveň je nutné říct, že většina evropských lídrů rozumí tomu, že jednají s vrahem a diktátorem sedícím v Kremlu. Jsme vděčni premiérovi Petru Fialovi za ochotu pomoct Ukrajině a českým lidem za jejich podporu,“ prohlásila Zališčuková.

Putin umístil rovněž svoje jednotky do Běloruska, vysvětlil to tím, že země pořádají společné vojenské cvičení. „Lukašenko za svou prezidentskou moc vděčí Putinovi, který mu pomohl silou potlačit demokratické povstání běloruského lidu. V téhle situaci je Lukašenko nucen Putinovi službu oplatit. Nemyslím si, že je kumpánem Ruska, spíš jeho komplicem. Tahle nuance je velmi důležitá, jedno slovo je prostě pohrdlivé označení, to druhé je základ toho, jak se ocitnou na lavici mezinárodního tribunálu,“ zakončila Zališčuková v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Video  Velvyslanec Ukrajiny v ČR: Rusko je zloděj! Jsme připraveni postavit se agresi  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

levicove-smegma ( 23. února 2022 21:28 )

On se neinspiruje amíkama, ale Hitlerem. Přesně ho kopíruje, spojencem Itálie/Bělorusko, okupace nejdříve Sudety/Krym, potom Polsko/Ukrajina atd.

dixid ( 23. února 2022 18:35 )

VP nechce svetove bankere ve sve zemi,hm.., snazil se mit pro svuj lid sve banky. Hm...co mi to pripomina...Aaaa AH chtel z Nemecka vystrnadit bankere a mit svou menu pro sve lidi take!!! . A co se nestalo? Zacala medialni propaganda na "zleho a oskliveho AH", jenz trva dodnes...a nikdo nema ani poneti o nabidkach miru a odzbrojeni celeho N jen aby zabranil valce !!! Ta sablona je stale stejna... VP nechce valku ! Nabizi mirova jednani... ale bankeri potrebuji postoupit v globalnim resetu a virus uz netahne...Stale stejne a "TV sledovaci" tanci jak se jim piska...

bizon_pepa ( 23. února 2022 15:41 )

Zapomnělas na Fialu, vystrčila, pekariho a jurecku s výborným. Ti proto to udělali daleko víc.

ingmarie ( 23. února 2022 15:30 )

Skvělá práce našich doktorů a povzbuzovacích medikamentů ale funguje to jen chvíli

ingmarie ( 23. února 2022 15:27 )

Tady má Putin taky svoje přisluhovače - Tomia Biľaka Okamuru s celým SPD , Zemana a jeho Hradní sebranku, Chcíplého psa s Janečkem a Olbertem , Klause s rodinou , atd.

Zobrazit celou diskusi