Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Princezna Latifa: Na svobodě i na cestách. Sešla se s komisařkou pro lidská práva

Autor: ČTK - 
19. února 2022
09:13

Dcera dubajského vládce Muhammada bin Rašída Maktúma princezna Latífa se sešla v Paříži s vysokou komisařkou OSN pro lidská práva Michelle Bacheletovou. Princezna vyvolala rozruch, když loni na videu tvrdila, že je vězněná ve vile a bojí se o život.

Později její právníci sdělili, že je princezna na svobodě a cestuje. Bacheletové sdělila podle dnešních informací Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR), že se jí daří dobře a že si přeje, aby byl respektován její soukromý život.

Setkání se konalo podle oznámení úřadu na princezninu žádost, ale z informace není jasné kdy. Obě zachycuje fotografie pořízená u vchodu do stanice metra Chaussée d'Antin v 9. pařížském obvodu.

OSN se o princeznin osud zajímala kvůli zprávám o jejím věznění a požadovala důkaz, že je princezna naživu. V roce 2018 se mladá žena pokusila o útěk ze SAE, ale přivezli ji zpět. Loni v únoru zveřejnila video, na němž tvrdila, že je držená v hlídané vile a bojí se o život. V létě se ale objevil na instagramu její snímek ve společnosti dvou žen na letišti.

O princeznin osud se zajímala Bacheletová, organizace Amnesty International a Human Rights Watch i britské ministerstvo zahraničí. Dubajská vládnoucí rodina ujistila, že princezna je v bezpečí a že nikdy nebyla vězněná ani nikde zadržovaná.

Otazníky ale vyvolává i případ Latífiny sestry Šamsy, již podle médií nechal šajch Muhammad unést z Británie. Rodinnými aférami dubajského vládce se zabývaly britské soudy kvůli jeho bývalé ženě Háje, která se i se dvěma dětmi uchýlila do Británie. Britský soud dospěl k závěru, že šajch exmanželku zastrašoval. Šajchovi právníci obvinění odmítli, ale londýnský soud koncem loňského roku nařídil šajchovi zaplatit exmanželce a jejich dětem 554 milionů liber (tehdy 16,4 miliardy korun).

Zobrazit celou diskusi