Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Klučík (8) strávil tři měsíce v zajetí. Bití a mučení ukončilo až tučné výkupné

Autor: ČTK - 
14. února 2022
18:43

 V Sýrii byl propuštěn na svobodu osmiletý chlapec, který byl v rukou únosců od loňského listopadu. Podle státních médií jeho rodiče zaplatili výkupné. Případ Faváze Katajfána vyvolal v Sýrii pobouření, když se na internetu objevily záběry, na nichž ho únosci mučí. Chlapec je na svobodě od soboty a podle stanice BBC vypadal v rozhovoru, v němž v syrské televizi Al-Vatan popisoval svůj osud, zdravý.

Policie minulý týden zatkla čtyři podezřelé, když zjistila telefonní čísla, z nichž byly rodině zasílány výhrůžky. Od té doby se únosci dohodli dvakrát na předání chlapce, ale na schůzky se nedostavili. V sobotu sdělili chlapcově otci, aby nechal 500 milionů syrských liber (4,3 milionu korun) na místě u města Nava v provincii Dará. Když tam peníze našli, nechali hocha před místní lékárnou.

Podle syrské tiskové agentury SANA měl otec z návratu syna velkou radost, jeho strýc poděkoval prezidentovi Bašárovi Asadovi za zájem o případ.

Faváz v televizním rozhovoru řekl, že ho únosci zajali, když šel 2. listopadu ze školy ve městě Abtaa, jež leží v Dará. Řekl dále, že ho únosci mučili, jednou pověsili za nohu na provaz a bili koženým opaskem. Donutili ho se zbraní v ruce, aby na kameru odříkal požadavky únosců na výkupné.

V lednu gang, který ho unesl, zveřejnil video, na němž hoch křičel bolestí, když ho věznitelé bili. O případ se začali zajímat uživatelé sociálních sítí a rodina dostala přísliby pomoci i z Turecka, Německa a USA.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva byly od začátku syrské války v roce 2011 v zemi uneseny stovky dětí, jejichž osud zůstal nevyjasněný.