Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čína tvrdě zametla s Ujgurem, který nesl olympijskou pochodeň: 14 let vězení za videa!

Autor: tsv - 
13. února 2022
17:20

Čína před několika lety zatkla jednoho z  nositelů olympijské pochodně. Ujgur, který se her zúčastnil v roce 2008, si odpykává 14 let ve vězení za sledování „protirevolucionářských videí“. V době vynesení rozsudku byl respektovaným a oblíbeným členem čínské komunistické strany. Jeho jméno se objevilo na utajovaném „šanghajském seznamu“ lidí podezřívaných z terorismu, byl jedním z deseti tisíc vedených Ujgurů.

Bývalý zaměstnanec Ministerstva kultury a sportu v okrese Saybag a příslušník ujgurského etnika Adil Abdurehim skončil ve vězení údajně kvůli sledování „protirevolucionářských videí“. Toto označení většinou náleží náboženským nebo zahraničním obsahům. Muž si zatím odpykal pět let z celkových čtrnácti. O jeho zatčení se dozvěděl norský ujgurský aktivista a lingvista Abduweli Ayup, který dlouhodobě sleduje a dokumentuje zatýkání Ujgurů v čínském Sin-ťiangu.

„V roce 2008, kdy Peking hostil olympijské hry, byl nositelem pochodně,“ řekl serveru Radio Free Asia Ayup. „Viděli jsme ho v televizi.“ Podle něj ho tehdy Čína zvolila kvůli tomu, aby částečně „zamaskovala ty odpornosti, kterým Ujgurové čelí“. To, že Abdurehim sedí za mřížemi, zjistil Ayup až v roce 2019. Čínská vláda začala zatýkat Ujgury ve velkém o dva roky dřív. „V roce 2019 jsem slyšel, že Adila zavřeli, a v roce 2020 mi to potvrdil důvěryhodný zdroj.“

„Šanghajský seznam“ a vazební tábory

Adilovo jméno se našlo na utajeném vládním seznamu více než deseti tisíc podezřelých z terorismu, který se nedávno omylem dostal na světlo světa. Většina uvedených jmen patří ujgurským občanům včetně stovek mladistvých a seniorů, dodal Abduweli. Podle analytiků byl šanghajský seznam sepsán nejpozději v roce 2018, obsahuje detaily o životech uvedených podezřelých a částečně odkrývá to, jak Peking charakterizuje výhrůžky, na základě kterých v minulosti Ujgury zatýkal.

Podle odhadů Čína od roku 2017 poslala bezmála 1,8 milionů Ujgurů do vazebních táborů v Sin-ťiangu. Peking tábory veřejně nazývá odbornými tréninkovými centry a dlouhodobě odmítá obvinění z týrání sin-ťiangských muslimů.

Není to poprvé, co Čína ve snaze o očištění svého jména zvolila Ujgura jako nositele olympijské pochodně. V roce 2008 byl na pozici dosazen také syn slavného ujgurského editora zatčeného v roce 2016 Kamaltürk Yalqun. Ten nyní žije ve Spojených státech, odkud vzdáleně bojuje za práva ujgurské menšiny. Letos volal po bojkotu ZOH v Pekingu těsně před jejich startem.

Ujgurský aktivista Kamaltürk Yalqun jako nositel pochodně během olympijských her v roce 2008 Ujgurský aktivista Kamaltürk Yalqun jako nositel pochodně během olympijských her v roce 2008 | ČTK / AP / Uncredited

„Zdá se mi, že se náš smysl pro globální občanství a sportovního ducha už s těmito olympijskými hrami nijak dál neposouvá,“ prohlásil Kamaltürk. „Nepřestanu bojovat za svého otce a za své lidi, dokud se jim nedostane spravedlnosti.“ Jeho otec si odpykává 15letý trest vězení za pokus o svržení čínské vlády.

Kampaň za bojkot pekingských olympijských her vedou karikaturisté i politici. Kampaň za bojkot pekingských olympijských her vedou karikaturisté i politici. | Twitter

Video  Olympijské drby: Drogy a zaříznuté kalhotky  - Videohub
Video se připravuje ...

Lomikel ( 14. února 2022 00:46 )

Asi něco spáchal. Nejspíš zločin, když dostal 14 let natvrdo...
Nech to čínskejm policajtům a soudcům. Určitě tomu rozumí líp, než ty.

Lomikel ( 13. února 2022 19:16 )

to víš, Číňani se s tím nemažou.

poky-f ( 13. února 2022 19:07 )

Ty , Pako , když vše víš , je ten Ujgur dobrý a nebo zlý ?!

poky-f ( 13. února 2022 19:05 )

Zobrazit celou diskusi