Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Student tajně natočil čínské koncentráky: Vymývání mozků, sexuální násilí, mučení, nucené práce...

Autor: ran - 
22. listopadu 2021
05:00

To vše se podle svědků dlouhá léta děje v „převýchovných“ táborech pro minority na západě Číny. Cílem represí jsou nejvíce muslimské menšiny, zejména Ujgurové, ale i další etnika. Odvážný čínský student našel a tajně natočil 18 z těchto internačních zařízení. Za podobné počínání přitom v Číně hrozí vysoké tresty.

Video měl odvážný mladý Číňan studující na Taiwanu natočit někdy v roce 2020 v čínské provincii Sin-ťiang a následně ho zveřejnil na YouTube, kde materiál může dodnes kdokoli zhlédnout. Autorovi videa se podle názvu jeho profilu přezdívá Guan Guan. Vypátrat lokace internačních táborů, někdy eufemisticky nazývaných jako převýchovné, podle satelitních snímků ho napadlo, když byl v oblasti na dovolené.

V několika městech vystopoval celkem 18 lokací obehnaných někdy až půl kilometru dlouhými zdmi s ostnatými dráty a pochmurnými budovami vězeňského typu. Protože je v Číně pod přísnými tresty na podobných lokalitách zakázáno fotit a filmovat, natáčel buď při jízdě autem, nebo kamerou skrytou v batohu. Kdyby přitom studenta načapali členové bezpečnostních složek, studenta by čekal tvrdý trest.

Guan Guan se při své investigativní cestě snažil vypadat jako obyčejný turista, i když podle vlastních slov zaznívajících ve videu věděl, že kdyby ho konfrontovali „esesáci“, jak nazývá čínské a pořádkové vojenské síly, těžko by mu uvěřili, napsal Daily Mail

Do zařízení, na jejichž zdech se občan může dočíst takové nápisy jako „Prací ke změně“, se dostávají ve velké míře státem těžce pronásledovaní Ujguři, minorita islámského vyznání, kterých je podle oficiálních čísel státní aparatury  hlavně na západě země kolem 10 milionů, podle neoficiálních odhadů jich ale ve skutečnosti může být i násobně více. Zařízení bývají v blízkosti továren, kde jsou vězni využíváni na nucené práce.

Ujguři v Praze

Zkoušená menšina si v Praze na svém Světovém ujgurském kongresu, který pod záštitou magistrátu proběhl v listopadu 2021, zvolila nové exilové vedení. „Čína na Ujgurech páchá genocidu, je to horší než holokaust. Za války se také o všem nevědělo, teprve vše vyjde najevo,“ řekl pro Blesk Zprávy Dolkun Isa, předseda Světového ujgurského kongresu. 

Odhodlané a zapálené počínání odvážného studenta vlilo slzy do očí nejednomu bojovníkovi za lidská práva v zemi. „Schopnost mladých lidí tímto způsobem klást odpor v autoritářské společnosti ukazuje, že lidé stále ještě dokáží rozlišovat mezi dobrem a zlem,“ řekl podle Daily Mail bývalý příslušník policejního sboru Jiang, který se po útěku ze země nyní skrývá v Evropě. „Přestože v Číně panuje vysoká míra represe, tento příklad je nadějí, že se lidé nedají,“ dodal. 

Ti z Ujgurů, kteří tábory prošli, přežili je a byli pak schopni podat svědectví, hovoří o systematickém sexuálním zneužívání, znásilňování a nucené sterilizaci ženských vězeňkyň, o brutálním mlácení, týrání elektrošoky a jiném mučení. Vězni žijí na přeplněných cimrách a dozorci je nutí přeříkávat dějiny komunistického zřízení, skandovat propagandistická hesla a zpívat stranické písně.    

„Musíme bojovat za to, abychom s ohromnou nelidskostí, které se státní moc v Číně dopouští, skoncovali. Jinak utrpení mého lidu zůstane navždy jako ohavná skvrna na dějinách lidstva,“ končí své video taiwanský student.

Video  Video zachycující převoz vězňů v Číně.  - Youtube/War on Fear
Video se připravuje ...

pindokukin ( 22. listopadu 2021 12:34 )

Zakázali mu vstup do bufetu typu sněz, co můžeš.
Jedl prý příliš mnoho
Čínským internetem hýbe příběh jedlíka, který v čínském městě Čchang-ša s oblibou navštěvoval gril bar nabízející bufet typu sněz, co můžeš. To je však už minulost, majitel mu zakázal vstup s tím, že jedlík jedl zkrátka příliš mnoho. Informoval o tom server BBC.
Majitel restaurace však tvrdí, že by ho Kang brzy přivedl na mizinu. Při své první návštěvě spořádal 1,5 kilogramu vepřových nožiček a při další odhadem mezi 3,5 a 4 kilogramy krevet.

ALE VIDA!!!??? Podle Séreše a jeho masmédií včetně „Blesku“žerou krevety jen američani . Číňaňi podle něj žerou hrstku rýže denně. /a hůlčičkama/.
A ty přenádherné mosty,­dálni­ce,kři­žovat­ky,to jsou podle něj jen Potěmkinovy vesnice.
Náš protektorát je za nimi 100 a více let.

lucie13 ( 22. listopadu 2021 10:10 )

Na světě je spousta svinstva a dělají to bohužel lidé.
Stačí se podívat teď, kolik hnoje v sobě lidi mají, když se začíná dělit na tábor očkovaných a neočkovaných. Proč nedokážeme akceptovat svobodnou vůli bez velkých emocí a musíme vnucovat ostatním náš pohled “dobra”.

Planetě Zemi by bez nás bylo lépe.

pfoto1 ( 22. listopadu 2021 08:46 )

Škoda, že student GuanTanam nezajel např. i na Kubu, či do Austrálie, aby byl obrázek o novodobých koncentrácích trošku širší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání