Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Smrt exministra Kukana (†82): „Prožili jsme úžasné chvíle,“ vzpomíná Češka z Bruselu

Aktualizováno -
10. února 2022
13:09
Autor: ČTK - 
10. února 2022
10:50

Ve věku 82 let dnes zemřel bývalý slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan. Příčinou jeho úmrtí bylo srdeční selhání, informovala slovenská TV JOJ. V minulosti Kukan působil také v československé diplomacii a ve vysokých funkcích v OSN. Na Kukana dojemně zavzpomínala česká europoslankyně Martina Dlabajová.

Vedení slovenského ministerstva zahraničí se Eduard Kukan poprvé ujal v roce 1994 ve vládě tehdejšího premiéra Jozefa Moravčíka. Šéfem slovenské diplomacie byl také ve dvou vládách Mikuláše Dzurindy.

Byl poslancem slovenského parlamentu, mezi lety 2009 a 2014 působil jako europoslanec. V roce 2004 neúspěšně kandidoval na prezidenta Slovenska. Byl zastáncem vstupu Slovenska do EU i NATO a zasazoval se o prohlubování spolupráce mezi Českem a Slovenskem po jejich rozdělení.

Kukan se narodil 26. prosince 1939 v Trnovci nad Váhom na jihozápadě Slovenska. Studoval nejdříve na Právnické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, v roce 1964 promoval na moskevském ústavu mezinárodních vztahů a titul doktor práv získal později na Univerzitě Karlově v Praze.

Do roku 1989 byl Kukan členem KSČ a až do roku 1990 byl v Praze v různých vysokých funkcích na ministerstvu zahraničí. Jeho profesní odborností byla subsaharská Afrika a Latinská Amerika, působil ale i jako velvyslanec ČSFR při OSN v New Yorku.

Po rozpadu Československa zastupoval už pouze Slovensko a v OSN později zastával několik vysokých funkcí. Mezi lety 1993 a 1994 například předsedal sociálnímu, humanitárnímu a kulturnímu výboru Valného shromáždění.

Smutek nad Kukanovým úmrtím vyjádřil i současný slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok. „Byl to výjimečný člověk a diplomat, který stál u zrodu naší zahraniční služby,“ uvedl. Podle Korčoka byl Kukan „při zásadních rozhodnutích, které umožnily náš vstup do EU a NATO“.

Eduard Kukan byl známý svým humorem a srdečností, ale i diplomatickými způsoby. Plynně hovořil anglicky, rusky, španělsky či svahilsky. Byl čestným doktorem práv na americké vysoké škole Upsala v New Jersey a držitelem Řádu svatého Řehoře Velikého, který mu papež Jan Pavel II. udělil za jeho úlohu při přípravě základní smlouvy mezi Slovenskou republikou a Vatikánem.

„Milý Edo. Byl jsi můj přítel. A to je v politice velmi vzácné. Prožili jsme spolu úžasné chvíle. Nejen naše společné cesty letadlem na trase Vídeň - Brusel - Vídeň, kdy nám ani let nestačil na probrání všech Tvých životních zážitků… ale i naše společné premiéry česko-slovenských filmů v Bruselu,“ zavzpomínala na Kukana česká europoslankyně Martina Dlabajová (ANO).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi