Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Syn (4) zmizel k sousedovi, hlídat ho měla sestra (14). Matce pěti dětí hrozí vězení

Autor: sova - 
9. února 2022
18:05

Svobodné matce pěti dětí hrozí vězení kvůli zanedbání péče, kterého se měla dopustit, když odešla do práce a nechala svou čtrnáctiletou dceru hlídat další sourozence včetně čtyřletého syna. Právě ten se po chvíli vydal z domova a na několik minut se zatoulal. Nakonec byl ale v pořádku nalezen. Melissa Hendersonová byla přesto obviněna z nedbalosti. V případu, který se odehrál v květnu 2020, sehrály roli i covidová opatření, kvůli kterým byla například zavřena školka, ve které by se jinak o děti postaraly pečovatelky. Informuje o tom britský list Daily Mail.

Policii měla o útěku syna Hendersonové z domova informovat matka chlapce, za kterým si čtyřletý Thaddeus vyšel hrát a opustil dům. Jeho sestra a čtrnáctiletá dcera Hendersonové byla v tu chvíli zaneprázdněna u počítače, neboť jí právě probíhala distanční hodina.

Melissa byla po téměř dvou týdnech zatčena před zraky svých dětí a nyní jí v případě odsouzení hrozí rok vězení a pokuta 1000 dolarů (přes 21 tisíc korun). Z právního pohledu mimořádně složitý případ se odehrál ve městě Blairsville v americkém státě Georgia.

Nemám slov, brání se matka

Chlapce, jehož nepřítomnost jeho sestra Linley zaznamenala asi po 10 nebo 15 minutách, později nalezla v domě kamaráda níže v ulici. Matka hocha, ke kterému si přišel Thaddeus hrát, ale přesto o případu informovala orgány.

Policisté se dostavili bezprostředně po incidentu a vše si zapsali. Po téměř dvou týdnech se s pěti vozy znovu objevili v ulici a kvůli tomu, že se Thaddeus předtím potuloval venku, byla matka před zraky svých dětí spoutána a zatčena.

Téměř nemám slov, abych mohla vyjádřit, jak nízce jsem se v tu chvíli cítila,“ řekla Hendersonová médiím. „Do té chvíle jsem v hloubi srdce cítila, že jestli něco jsem, tak rozhodně dobrá matka. Všechno, co jsem dělala, bylo pro své děti. Když jsem před nimi byla zatčená, o všechno tohle jsem byla připravena,“ dodala.

Kauci za ženu zaplatil exmanžel

Zatýkající policista a zástupce místního šerifa Marc Pilote do zprávy o zatčení napsal, že se Thaddeusovi po opuštění domu mohlo stát cokoli hrozného včetně únosu, přejetí nebo „uštknutí jedovatým hadem“.

Melissa byla převezena do vazby, kde si prý pamatuje, jak se „schoulila do klubíčka v rohu a chtěla se schovat“. Nakonec za ni zaplatil kauci její bývalý manžel.

Trestní řízení nyní probíhá již dva roky, protože její advokát David DeLugas tvrdí, že obvinění je protiústavní, a snaží se dosáhnout jeho zrušení.

Odvolává se na rozhodnutí Nejvyššího soudu Georgie z roku 1997, který rozhodl, že obvinění matky za běžné rodičovské rozhodnutí je protiústavní. V tomto případě – Hallová versus stát Georgia – nechala matka rovněž hlídat svého jedenáctiletého syna sourozenci. Chlapec ale následně zemřel při tragické nehodě.

Případ Hendersonové, jak se shodují právnické kapacity, je kvůli řadě protichůdných faktorů mimořádně složitý a zapeklitý. Jeho rozřešení se tak všichni účastníci dočkají nejdříve v horizontu roků.

Video  Podcast Maminka: Vysvědčení - jak poznat, že má dítě psychický problém?  - Videohub
Video se připravuje ...

hezkaholka ( 9. února 2022 19:01 )

To u nás by se to stát nemohlo. U nás samoživitelky nepracují a vydržuje si je na naše náklady stát.

Zobrazit celou diskusi