Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Silná bouře bičuje Evropu: Ženu (†60) v Anglii zabil strom! A přívaly sněhu na východě USA

Aktualizováno -
29. ledna 2022
20:53
Autor: ČTK, simao - 
29. ledna 2022
17:59

Na východní pobřeží Spojených států dorazila silná bouře, která může zasáhnout kolem 75 až 80 milionů lidí a přinést až 60 centimetrů sněhu. Úřady států, které stojí bouři v cestě, občany vyzývají, aby raději neopouštěli své domovy. Nejméně jednu oběť si vyžádala silná bouře, která dnes zasáhla také Skotsko a Anglii. Tisíce lidí jsou bez elektřiny kvůli silnému větru. Na východním pobřeží Skotska byl naměřen vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu. Na nepříznivé počasí se připravuje Dánsko a Německo, vítr zasáhne v neděli i Českou republiku.

Může to být historická bouře, obrovská,“ vyjádřila v pátek své přesvědčení starostka Bostonu Michelle Wuová. Právě její šestisetosmdesátitisícové město má podle zpravodajského serveru nbcnews.com patřit k nejpostiženějším. Bouře by do něj měla vtrhnout s větry o rychlosti až 80 kilometrů v hodině a přinést přes půl metru sněhu.

Sněžná bouře o rozsahu, který tento region čtyři roky nepocítil, má zasáhnout celé východní pobřeží od Maine až po Severní a Jižní Karolínu. Pět států v oblasti již vyhlásilo stav pohotovosti.

Rhode Island zakázal cestování

Cesty by se měly omezit jen na případy pohotovosti,“ varovala Národní meteorologická služba (NWS) v Bostonu. „Pokud musíte cestovat, mějte s sebou výstroj na přežití v zimě. Pokud uvíznete, zůstaňte ve svém autě,“ apelovala dále.

Podobné výzvy se týkají i dalších oblastí. Guvernérka státu New York Kathy Hochulová obyvatelům doporučila, aby vše přečkali doma a s pivem. Menší stát Rhode Island rovnou od sobotního rána zakázal veškeré cestování s výjimkou naléhavých případů.

Od pátku do neděle bude zrušeno celkem přes 5000 leteckých spojů. Nejpostiženější výpadky se týkají New Yorku, Bostonu a Filadelfie. V některých úsecích je omezena i železniční doprava.

Bouře v Británii zabíjela

Nejméně jednu oběť si vyžádala silná bouře, která dnes zasáhla Skotsko a Anglii. Tisíce lidí jsou bez elektřiny kvůli silnému větru, který poškodil vedení, informoval zpravodajský server BBC. Na východním pobřeží Skotska byl naměřen vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu. Na nepříznivé počasí se připravuje Dánsko a Německo, vítr zasáhne v neděli i Českou republiku.

Šedesátiletá žena zahynula ve skotském Aberdeenu, když na ni spadl strom. Padající stromy a větve poničily elektrické vedení, podle agentury DPA je v Británii bez elektřiny přes 60.000 domácností. Policie obyvatele vyzvala, aby z domů vycházeli jen v nezbytných případech.

Zatímco bouře pojmenovaná Malik opouští Skotsko a sever Anglie, severně od Britských ostrovů vzniká nová bouře, úřady nazývaná Carrie. Meteorologové varují před silnými lijáky a větrem.

První záchvěvy bouře Malik dnes pocítilo Dánsko, kde je podle místního tisku připraveno s následky živlu bojovat 10.000 záchranářů. Na ostrově Sjaelland, kde leží i metropole Kodaň, byla preventivně zastavena téměř veškerá regionální doprava.

Bouřlivá noc čeká i sever Německa. Německá meteorologická služba (DWD) varovala pobřeží a severovýchod před poryvy větru dosahujícími i intenzity hurikánu. Silný vítr dnes trápil nejsevernější německou spolkovou zemi Šlesvicko-Holštýnsko, policie a hasiči odpoledne vyjeli k více než 200 událostem.

Výstraha před silným větrem pro neděli platí na velké části území Česka. Na severovýchodě Čech včetně Prahy, ve Slezsku a části Zlínského kraje mohou nárazy větru místy dosahovat až 110 kilometrů za hodinu, na horách i 130. Před nedělní vichřicí varovaly také slovenské úřady, v Tatrách může podle slovenských médií foukat vítr s nárazovou rychlostí až 180 kilometrů za hodinu.

Video  Zimní bouře nad Prahou! O víkendu v Česku sníh i mráz až -10 °C  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi