Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pařby během lockdownu mohou Johnsona stát krk. Nepomohla ani zpráva o jeho ženě

Aktualizováno -
29. ledna 2022
12:57
Autor: ČTK, sova - 
28. ledna 2022
21:32

Britský premiér Boris Johnson pravděpodobně v nejbližších hodinách nebo dnech obdrží zkrácenou verzi zprávy z vyšetřování večírků v jeho sídle a úřadu v Downing Street během koronavirových uzávěr. Výsledky interního vyšetřování toho, zda premiér či jeho zaměstnanci porušili pandemické restrikce, by měly být oficiálně zveřejněny příští týden, uvedla v pátek stanice Sky News.

Zpráva úřednice Sue Grayové bude zveřejněná bez těch částí, které se týkají policejního vyšetřování večírků, a to na žádost londýnské metropolitní policie. Ta požádala, aby byly tyto události jen „minimálně“ zmíněné. Londýnská policie oznámila na začátku týdne, že zahájila vlastní vyšetřování údajného porušení koronavirových pravidel. Dříve to přitom odmítala.

Britská média v posledních týdnech informovala o několika případech, kdy se v premiérově úřadě konaly večírky v době, kdy vláda po veřejnosti požadovala, aby dodržovala přísné koronavirové restrikce.

Dočkají se Britové hlasování o vyslovení nedůvěry?

Johnson pochybení připustil. V některých případech ale tvrdil, že netušil nebo nebyl informován o tom, že večírky nejsou v souladu s koronavirovými opatřeními. Během interpelací v parlamentu také uvedl, že kvůli skandálu nehodlá odstoupit. Vyslovil se však pro odstoupení ministrů, kteří poslance vědomě klamali.

Zprávu z interního vyšetřování s napětím očekává britská veřejnost, opozice ale i poslanci z Johnsonovy Konzervativní strany. Pokud z vyšetřování vyplyne, že premiér či jeho zaměstnanci porušili pravidla uzávěr, záležitost by pravděpodobně mohla dospět k hlasování o vyslovení nedůvěry premiérovi.

Tlak na Grayovou přivanul další otazníky

Poslanci však naléhají na státní úřednici, aby okamžitě zveřejnila necenzurovanou verzi své zprávy poté, co Scotland Yard přiznal, že požádal Grayovou, aby svůj dokument „zmírnila“, zatímco policie vede trestní vyšetřování, které může skončit až za několik měsíců.

Tento velmi kontroverzní krok vedl k tomu, že šéfka metropolitní policie Cressida Dicková byla obviněna ze „zneužití pravomoci“, když „zasahovala“ do vyšetřování a požadovala, aby Sue Grayová odstranila klíčové detaily, které jsou ústředním bodem sporu o „večírky“ v čísle 10.

Předpokládá se, že státní úřednice poskytne premiéru Johnsonovi upravenou verzi své zprávy během několika dní, místo aby čekala na ukončení vyšetřování policie.

Konzervativní poslanci však nyní naléhají na Grayovou, aby svou zprávu o víkendu zpřístupnila veřejnosti v plném znění a pokusila se tak „ukončit toto šílenství“.

Carrie se chtěla postarat o dort na oslavě

A v nejnovějším zvratu stranického dramatu vyšlo najevo, že Sue Grayová byla v rámci vyšetřování informována o údajných zprávách od premiérovy chotě Carrie Johnsonové (dříve Symondsové), ve kterých nabízela zorganizování upečení dortu na oslavu premiérových 56. narozenin v červnu 2020.

„Faktem je, že z toho, co se dozvídáme z médií, nemáme úplný a ucelený pohled, a proto bych já - a pravděpodobně i Boris - rád viděl celou zprávu Sue Grayové, a to co nejdříve, abychom mohli toto šílenství ukončit,“ řekl v pořadu Today na rozhlasové stanici Radio 4 Johnsonův spojenec a člen výboru pro vnitřní záležitosti Adam Holloway.

Video  Johnson mezi ovcemi, voliči, studenty či mechaniky v depu formule: Britský premiér pak triumfoval v předčasných volbách  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi