Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

První snímky děsivé zkázy na Tonze: Lidé čekají na pomoc, situaci ztěžují i covidová opatření

Aktualizováno -
19. ledna 2022
07:14
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
19. ledna 2022
09:38

Záchranné týmy na tichomořském souostroví Tonga usilovně pracují na odklizení vulkanického popela z přistávací dráhy mezinárodního letiště, aby mohla do země proudit humanitární pomoc poté, co na ostrovech způsobila rozsáhlé škody sobotní erupce sopky a následné tsunami. Katastrofa si podle dosavadních informací vyžádala čtyři oběti, uvedl zpravodajský server BBC News. OSN podle agentury Reuters uvedla, že možná na Tongu pošle jen materiální podporu, nikoli personál, aby na souostroví nezanesl nemoc covid-19. Na facebooku se objevují první snímky katastrofy.

Tonga je jednou z mála zemí světa, která nemá žádné případy nákazy koronavirem. Koordinátor pomoci OSN Jonathan Veitch podle Reuters prohlásil, že Spojené národy budou většinu humanitárních operací řídit na dálku a na Tongu zřejmě nepošlou svoje zaměstnance.

Satelitní snímky souostroví Tonga po erupci sopky. Satelitní snímky souostroví Tonga po erupci sopky. | Reuters

„Domníváme se, že budeme schopni vyslat své lety se zásobami. Ohledně letů s personálem si nejsme jisti, protože Tonga má velmi přísnou covidovou politiku,“ řekl Veitch. Podle něj by zavlečení nákazy na souostroví znamenalo katastrofu, ačkoli 90 procent tamního dospělého obyvatelstva je očkováno.

„Jsou jako na řadě dalších pacifických ostrovů velmi opatrní, co se týče otvírání hranic, kvůli předešlým epidemiím nemocí v Tichém oceánu, které zde vyhladily celé komunity,“ řekl Veitch. OSN má na Tonze 23 svých lidí a působí zde i další mezinárodní nevládní organizace.

Na hlavním tonžském ostrově je nyní prioritou odklizení popela, to je ale složitější, než se očekávalo. „Mysleli jsme si, že letiště bude fungovat již v úterý, ale nakonec se ho nepodařilo zcela vyčistit, protože se na zem snášel další popel,“ prohlásil Veitch.

Vulkanický popel rovněž znečistil zdroje pitné vody. Vodu, potraviny, zdravotnický materiál a další pomoc vezou na Tongu vojenské lodě, které vypluly z Nového Zélandu a z Austrálie. „Doplout na Tongu trvá přibližně tři až čtyři dny,“ řekl BBC novozélandský ministr obrany Peeni Henare. Celkový počet obětí ani rozsah škod na Tonze stále nelze přesně určit, protože sobotní výbuch poškodil i komunikační kanály.

Lidem z domů zbyly jen trosky

Na sociálních sítích se začínají objevovat první fotografie po sopečné erupci a následném tsunami, několik jich lidé přidali například do facebookové skupiny tonžské komunity My Tongan. Snímky zachycují zkázu po tsunami, které výbuch sopky vyvolal. Podle NASA erupce dosahovala 500krát větší síly než atomová bomba shozená na Hirošimu v roce 1945. Experti rovněž podotkli, že se jednalo o nejhlasitější sopečný výbuch za posledních 100 let, byl slyšet až na Aljašce.

Fotky ilustrují katastrofu, zcela zničené vesnice a zdevastovanou krajinu. Z domů lidem zbyly jen trosky. Souostroví Tonga zatím oznámilo 3 oběti, přesné údaje však nejsou známé. Lidé z vesnice Kanokupolu na ostrově Tongatapu přišli téměř o všechno, jejich domovy rozdrtily padající stromy, auta jsou zavalená troskami. Místní jsou rádi, že si zachránili své životy.

Mezi oběťmi jsou pětašedesátiletá žena z ostrova Mango, devětačtyřicetiletý muž z ostrova Nomuka a padesátiletá Britka Angela Gloverová, jejíž tělo bylo nalezeno na ostrově Tongatapu. Australský ministr pro Pacifik Zed Seselja uvedl, že tonžská vláda chce evakuovat lidi z odlehlých oblastí. „Ze zpráv, které jsme obdrželi, je patrné, že tyto oblasti jsou zdevastované po tsunami, prioritou je nyní dopravit jim pomoc,“ vysvětlil Seselja.

Video  Václav Klaus exkluzivně v Blesku o zdravotních potížích i covidu  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

arbitr ( 20. ledna 2022 06:10 )

Tonga? Čo je taká Tonga! Babiš, Putin, jak zavřít definitivně Nord Stream, další (po USA, Kanadě a Británii) "skupiny instruktorů" NATO na Ukrajinu...

Zobrazit celou diskusi