Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Voda ji smetla i se psy.“ Po výbuchu sopky je pohřešovaná šéfka útulku, bratr pláče

Aktualizováno -
17. ledna 2022
10:51
Autor: ČTK, Mii - 
17. ledna 2022
08:35

Značné škody na domech a turistických střediscích si podle prvních dostupných informací vyžádala sobotní erupce sopky na tichomořském souostroví Tonga. Úřady stále hledají možné oběti, oficiálně je zatím pohřešovaná jen Britka Angela Gloverová, šéfka místního útulku. Její bratr pro server The Guardian popsal, že se obává nejhoršího, tsunami po výbuchu ji podle jeho slov smetla i se psy. Zato jejímu manželovi se během náporu vody podařilo udžet se palmy. 

Gloverová společně s manželem vedla psí útulek ve městě Nuku'alofa. „Nemyslím si, že to bude mít dobrý konec,“ řekl smutně její bratr Nick Eleini s tím, že sestra je pohřešovaná už 48 hodin. Gloverovou smetla tsunami vyvolaná po výbuchu společně s jejími čtyřmi nebo pěti psy.

„Angelu a jejího manžela, Jamese, vzala voda. Ale Jamesovi se povedlo poměrně dlouho držet se palmy, Angela to nezvládla,“ popisuje Eleini, co se odehrálo. „James se vrátil do jejich běžného domu na jihu pobřeží ostrova, Angela se neobjevila. James proto kontaktoval policii a britskou ambasádu, která nás informovala, co se stalo,“ pokračoval bratr s vyprávěním.

Podle něj jednoho ze psů se už podařilo najít, ale Angelu stále ne. „Je to nesnesitelné. Nedokážu uvěřit, že tato slova vůbec vycházejí z mé pusy, abych řekl pravdu,“ podotkl Eleini, zatímco plakal.

Podle neoficiálních informací jsou pohřešovány další tři osoby.

Pomoc do karantény

Austrálie a Nový Zéland dnes vyslaly k izolovanému souostroví pozorovací letouny, aby posoudily rozsah škod. Diplomat ze zastupitelského úřadu Tongy v Austrálii Curtis Tu'ihalangingie vyzval svět k trpělivosti, zatímco vláda rozhoduje o prioritách pomoci postižené zemi.

Tonga se obává, že by pomoc určená lidem postiženým zemětřesením mohla na ostrovy zavléct nákazu covidem-19, který se tu zatím nešíří. „Nechceme, aby nás zasáhla další cunami – tentokrát covidu-19,“ řekl diplomat agentuře Reuters.

„Když lidi vidí tak ohromnou erupci, chtějí pomoci,“ dodal. Zároveň upozornil, že veškerá pomoc mířící na ostrovy bude muset projít karanténou a je pravděpodobné, že z letadel dopravujících pomoc nebude smět nikdo vystoupit.

Podmořská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla v sobotu brzy ráno SEČ. Podle satelitních snímků se poté zvedl obrovský oblak popela, páry a sopečných plynů do výšky zhruba 20 kilometrů. Erupce trvala osm minut a byla natolik hlasitá, že ji jako vzdálený hřmot popsali i obyvatelé na 800 kilometrů vzdáleném Fidži.

Vlna cunami způsobená výbuchem zasáhla pobřeží Tongy, Fidži nebo Americké Samoy, ale i Japonska, Chile nebo Spojených států. Na mnoha místech způsobila lokální záplavy. V Peru se při nich utopili dva lidé.

Následkem výbuchu byl přerušen důležitý podmořský kabel, což na Tonze způsobilo výpadek internetu. Při erupci bylo také přerušeno telefonní spojení, které se už podařilo obnovit.

Největší obavy nyní vyvolává sopečný popel, který lidé vdechují a může kontaminovat pitnou vodu. „Většina lidí si neuvědomuje, že popel je toxický a že by ho neměli dýchat. Všichni by měli nosit roušky a respirátory,“ dodal Tu'ihalangingie.

Video  Blesk Podcast: Vulkanolog Brož popsal nebezpečné scénáře pro kanárskou sopku.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

padrino ( 17. ledna 2022 12:56 )

Kterej w.ů.l.

Vlna cunami způsobená výbuchem.........

Zobrazit celou diskusi