Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemětřesení v dalším dovolenkovém ráji. Po Kanárech i Havaj, živel měl sílu 6,1 stupně

Autor: ČTK - 
11. října 2021
06:52

Havajské ostrovy zasáhlo silné zemětřesení o síle 6,1 stupně. Informovala o tom v noci na dnešek americká geologická služba USGS. Nebyli nahlášeni žádní ranění, napsala agentura AP.

Epicentrum otřesů bylo zaznamenáno necelé tři desítky kilometrů jižně od jižního cípu ostrova Havaj, který je znám i jako Velký ostrov. Ohnisko zemětřesení se nacházelo v hloubce 17,1 kilometrů.

Národní meteorologická služba (NWS) v Honolulu uvedla, že nehrozí žádné nebezpečí tsunami. Otřesy ohlásili obyvatelé ostrova Oahu.

Havaj je jedním z 50 států USA a leží v Tichém oceánu. Na souostroví žije 1,4 milionu obyvatel. Na 400 000 z nich bydlí v hlavním městě Honolulu, které leží na ostrově Oahu.

To po úbočí sopky na španělském ostrově La Palma se v neděli valily bloky žhavé lávy o velikosti třípodlažních domů. V sobotu se část stěny vulkánu zřítila a vzniklým prostorem začaly téct nové proudy magmatu a vypadly také kusy materiálu. Sopka vybuchla před třemi týdny, v místě se ale dál otřásá půda. Na ostrově v neděli zaznamenali sérii 21 otřesů, z nichž ten nejsilnější dosáhl 3,8 stupně, uvedl španělský národní geologický institut.

Video  Chorvatsko postihlo silné zemětřesení: Takhle zdevastovalo město Petrinja.  - Reuters / Foto: ČTK, Profimedia
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi