Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kim opět provokuje: KLDR odpálila dvě střely, zřejmě balistické. Sankce diktátor neřeší

Autor: ČTK - 
17. ledna 2022
06:50

Severní Korea odpálila z letiště v hlavním městě Pchjongjangu směrem k Japonskému moři dvě střely, které by mohly být balistické, oznámila jihokorejská armáda. Také podle japonské pobřežní stráže mohlo jít o balistické rakety. KLDR provedla od začátku letošního roku již několik raketových testů, čímž si vysloužila kritiku mezinárodního společenství.

Kim Čong-un se zúčastnil zkušebního odpalu hypersonické střely. Kim Čong-un se zúčastnil zkušebního odpalu hypersonické střely. | ČTK / AP / Lee Jin-man
.Dnešní zkouška zřejmě zahrnovala dvě balistické střely krátkého doletu, odpálené východně od letiště v Pchjongjangu, uvedl v prohlášení jihokorejský Společný sbor náčelníků štábů.

Japonský ministr obrany Nobuo Kiši sdělil, že střely urazily vzdálenost asi 300 kilometrů a dopadly do moře poblíž severokorejského východního pobřeží. Kiši připomněl, že vývoj balistických střel KLDR zakazují rezoluce Rady bezpečnosti OSN a že severokorejské zkoušky představují vážný problém pro celé mezinárodní společenství i samotné Japonsko.

Hypersonické rakety

Letos jde již o čtvrtý severokorejský raketový test. Předchozí tři KLDR podnikla minulý a předminulý týden. Ve dvou případech tvrdila, že úspěšně otestovala hypersonické střely. Jedna doletěla do vzdálenosti 700 kilometrů, druhá zasáhla cíl vzdálený 1000 kilometrů. Při posledním ze tří testů Severní Korea zkušebně odpálila balistickou střelu nesenou železnicí.

Hypersonické zbraně se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk a jsou díky rychlosti a manévrovatelnosti obtížněji sledovatelné a zachytitelné. Experti se domnívají, že KLDR musí provést více úspěšných testů hypersonických střel s větším dosahem, aby získala důvěryhodný hypersonický zbrojní systém. To jí podle nich potrvá roky.

USA minulý týden ohlásily sankce proti šesti Severokorejcům, jednomu Rusovi a subjektu, který je podle nich zodpovědný za obstarávání zboží pro severokorejský zbrojní program.

Video  Nejstarší veterán Korejské války Antonín Malach (92): Kim Ir-sen měl smysl pro humor.  - Markéta Malá
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi