Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdražení LPG rozpoutalo peklo: Mrtví policisté, pád vlády a výjimečný stav v Kazachstánu

Aktualizováno -
5. ledna 2022
23:27
Autor: ČTK, for - 
5. ledna 2022
09:25

V celém Kazachstánu, kterým zmítají nepokoje, je vyhlášen výjimečný stav. Informovaly o tom dnes vpodvečer ruské tiskové agentury, které zatím neposkytly více detailů. Prezident Kasym-Žomart Tokajev už dříve zavedl toto opatření na dva týdny v některých částech středoasijské republiky - v metropoli Nur-Sultanu, v největším městě Almaty a ve dvou regionech. Učinil tak v reakci na nepokoje, které původně začaly jako protesty proti zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG), levnější alternativy k benzínu. Během nepokojů zemřelo osm členů bezpečnostních složek a 314 jich bylo raněno, oznámilo podle médií ministerstvo vnitra. Lídři zemí Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) rozhodli, že do Kazachstánu pošlou na omezenou dobu mírové jednotky, které mají pomoci situaci v zemi stabilizovat. Dnes to podle agentury Ria Novosti oznámil arménský premiér Nikol Pašinjan.

Vedení města Almaty večer oznámilo, že bezpečnostní složky provádějí „protiteroristickou operaci“ s cílem nastolit pořádek, informoval ruskojazyčný web stanice BBC. Úřady zároveň oznámily, že při speciální operaci osvobodily místní letiště, které před tím obsadili protestující. Podle agentury Reuters kvůli tomu byly zrušeny všechny přílety i odlety. „Letiště bylo osvobozeno. Je opět v běžném provozu,“ řekl novinářům zástupce městské správy. Prezident země Kasym-Žomart Tokajev před tím prohlásil, že se letiště zmocnili „teroristé“, kteří zadrželi pět letadel.

Dřívější vyhlášení výjimečného stavu v hlavním městě a na dalších místech následovalo podle agentur krátce poté, co dav v Almaty vtrhl na tamní radnici a zbil policisty z kordonu, bránící demonstrantům v útoku.Dav obsadil také přilehlou rezidenci hlavy státu v Almaty, oznámila agentura TASS s odvoláním na svědky.

Radnice a rezidence v Almaty podle zpráv z místa vzplála, podobně jako sídlo prokuratury a místní pobočka vládnoucí strany Nur-Otan (Světlo vlasti). Podnikatelské sdružení hlásí také útoky na banky, obchody a restaurace. Místní policejní náčelník podle Reuters připsal nepokoje v Almaty „extremistům a radikálům“, kteří podle něj zbili stovky civilistů a vyplenili stovku podniků. Demonstranti zaútočili na vládní budovy i ve dvou dalších městech na jihu Kazachstánu, uvedlo ministerstvo vnitra. Policie použila vodní dělo proti davu před radnicí v Aktobe na západě země.

Masové zatýkání

„Více než 200 lidí bylo zatčeno za porušení veřejného pořádku,“ uvedlo ministerstvo vnitra, podle kterého utrpělo zranění nejméně 95 policistů. Protestující se „dopouštěli provokací“, když blokovali silnice a dopravu a „narušovali veřejný pořádek“, uvedl úřad.

Kazašská televize dnes informovala o zatčení ředitele závodu na zpracování plynu a dalšího úředníka v Mangyšlacké oblasti, kde se nachází město Žanaozen. Podle tohoto zdroje jsou obvinění, že „bezdůvodně zvýšili cenu plynu“, což „vedlo k masovým protestům po celé zemi“.

Moskva oznámila, že Kazachstán ji nepožádal o pomoc a že si své problémy vyřeší sám. „Jsme přesvědčeni, že naši přátelé mohou sami vyřešit své vnitřní problémy,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury RIA Novosti. Zároveň varoval před vměšováním do kazašských záležitostí.

Lídři zemí Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) rozhodli, že do Kazachstánu pošlou na omezenou dobu mírové jednotky, které mají pomoci situaci v zemi stabilizovat. Dnes to podle agentury Ria Novosti oznámil arménský premiér Nikol Pašinjan.

O pomoc s potlačením nepokojů v Kazachstánu dříve dnes požádal jeho prezident Kasym-Žomart Tokajev.  Pašinjan na facebooku uvedl, že ODKB se rozhodla o vyslání mírových jednotek „s ohledem na hrozbu ohrožení národní bezpečnosti a suverenity Kazašské republiky, způsobenou kromě jiného zasahováním zvenčí“. Nespecifikoval, kolik vojáků do Kazachstánu přijede a kdy by se tak mělo stát.

Vojenskou alianci ODKB v čele s Ruskem tvoří několik států někdejšího Sovětského svazu, jde o Bělorusko, Arménii, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán

Video  Protesty v Kazachstánu kvůli zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG)  - Reuters
Video se připravuje ...

Protesty v Kazachstánu vypukly 2. ledna ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na LPG, jehož ceny se pak zdvojnásobily. K nespokojeným motoristům se přidali i další obyvatelé v obavě, že následovat bude zdražení potravin a dalšího zboží. „U nás vše závisí na plynu. Když zdraží plyn, zdraží vše. A obyčejní lidé mají tak nízké příjmy, že budou žít ještě hůř,“ citoval internetový list Gazeta.ru jednoho z demonstrantů. Následně se protesty rozšířily do dalších měst.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos pokládala za vhodné ujistit, že na kazašském kosmodromu Bajkonur, který Rusko využívá, panuje klid.

V bývalé sovětské středoasijské republice, kde je veřejný život přísně kontrolovaný a parlament se obejde bez opozice, jsou veřejné protesty velmi vzácné a také nezákonné, pokud je organizátoři v předstihu neohlásí. Nynější protesty otřásly obrazem bývalé sovětské republiky jako politicky stabilní a přísně kontrolované země, kterého Kazachstán za tři desetiletí své nezávislosti využil k přilákání stovek miliard dolarů zahraničních investic do svého ropného průmyslu, poznamenala agentura Reuters.

Agentura TASS popřela zprávy, že společnost Aeroflot ruší lety do Kazachstánu. „Aeroflot nic nezrušil. Letiště fungují normálně,“ napsala agentura s odvoláním na nejmenovaný zdroj z letecké branže.

Prezident nové vládě nařídil zregulovat ceny

Nové přechodné vládě dnes prezident nařídil, aby zregulovala ceny paliv stejně jako ostatního „společensky významného“ zboží. Situace v Almaty a Mangyšlacké oblasti se podle vyjádření prezidenta po vyhlášení výjimečného stavu zlepšuje. Vláda již dříve požadavkům demonstrantů ustoupila a slíbila snížit ceny LPG o více než 50 procent.

Tokajev vystřídal v čele státu Nursultana Nazarbajeva, který vládl postsovětskému Kazachstánu od vyhlášení nezávislosti v roce 1991, než na jaře roku 2019 překvapivě odstoupil. Tokajev prohlašuje Nazarbajevova za svého mentora a zároveň se prezentuje jako reformátor. Postupně od exprezidenta přebírá rovněž další významné funkce, nedávno se například stal vůdcem vládnoucí strany Světlo vlasti, která má většinu v tamním parlamentu.

Video  Demonstrace v Londýně proti povinnému očkování (20. 11. 2021) 
Video se připravuje ...

ingmarie ( 5. ledna 2022 23:43 )

A už tam jedou bratři na tancích “ osvobozovat” Kazachy ať se jim to líbí nebo ne . Jako u nás v 1968.! Ten arménský prezident - kolaborant by si měl radši dát pozor , aby ho za to nevynesli Arméni v zubech z kanclu. Ten se taky těší u národa velké “ oblibě “ , jakož i všichni další diktátoři , co tam posílají prý “ mírové sbory”!

Citronel ( 5. ledna 2022 21:31 )

Co s tím má Putin, Kazachstán už nespadá pod Rusko, kdyby jo, možná by se měli lépe..

Citronel ( 5. ledna 2022 21:27 )

Ale taky se jich pár ozve kvůli rouškám a očkování.

Citronel ( 5. ledna 2022 21:25 )

Ale až my hrdí Češi vyrazíme do boje se svou nejmocnější zbraní, kterou je PETICE, to naši politici v úleku budou prchat i do afrických chudých zemí a armáda dezertuje.

profano ( 5. ledna 2022 21:12 )

👍👍👍🤣

Zobrazit celou diskusi