Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Nevím, jestli to zvládneme.“ Migrant z potopené lodi psal jen chvíli před tragédií přátelům

Autor: sova, ČTK - 
26. listopadu 2021
20:44

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin zrušil pozvání britské ministryně vnitra Priti Patelové na nedělní schůzku v Calais, uvedla v pátek agentura AFP. Reagoval tak na dopis, v němž britský premiér Boris Johnson vyzval Francii, aby přijímala nazpět migranty, kteří se přes Lamanšský průliv dostanou do Spojeného království. Schůzka se bude zabývat ilegální migrací po středečním neštěstí, při kterém v průlivu zemřelo 27 migrantů, s nimiž se převrátila loď.

Považujeme veřejný dopis Borise Johnsona za nepřijatelný a v rozporu s diskusemi vedenými mezi oběma stranami. V důsledku toho již není Priti Patelová zvána na nedělní jednání, které se bude stále konat za účasti Francie, Belgie, Nizozemska, Německa a Evropské komise,“ uvedlo v prohlášení francouzské ministerstvo vnitra.

Johnson ve čtvrtek večer požádal Francii, aby nazpět přijímala migranty, kteří do Británie připlují přes Lamanšský průliv. V dopise také vytyčil pět kroků, které jsou podle jeho názoru nutné. Obě země by podle něj měly zavést společné hlídky, které zabrání většině lodí odplout z francouzského pobřeží. Měly by si také navzájem umožnit hlídkování ve svých vodách i ze vzduchu.

Premiér by do akce rád zapojit pokročilejší technologie, například speciální senzory, či prohloubil spolupráci mezi zpravodajskými službami. Francie by s Británií rovněž měla uzavřít bilaterální dohodu o navracení migrantů, uvedl v dopise Johnson.

„Motor není dost výkonný“

Jedna z obětí středeční tragédie, Kurd Mohammad Aziz, volal v obavách během cesty svému příteli Peshrawovi Azizovi. „Není to dobré, motor není dostatečně výkonný – nevím, jestli to zvládneme,“ říkal mu. Od té doby o něm už nikdo neslyšel. Další lidé, kterým se včera nepodařilo kontaktovat své přátele, uvedli, že se obávají, že jsou také mezi mrtvými.

Mezi 27 lidmi, kteří zahynuli, byla i těhotná žena. Úředníci uvedli, že mezi mrtvými je celkem 17 mužů, sedm žen, dva chlapci a jedna dívka. Dobrovolník na záchranném člunu, který ve středu pomáhal vytáhnout z moře šest těl, přirovnal děsivou scénu ke katastrofickému filmu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině