Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pryč s nechutnou savou vložkou. Nový obal na maso ušetří spousty plastů

Autor: mav - 
22. listopadu 2021
17:40

Tisíce tun nerecyklovaného plastového odpadu by mohl ušetřit koncept doktorského studenta Univerzity ve Swansea. Zjednodušuje balení masa, také může zefektivnit pleny.

Jen ve Spojeném království se každoročně vyprodukuje 800 tisíc tun plastových odpadů z obalů na maso, uvádí tisková zpráva univerzity. Něco mezi 5 a 8 % z toho připadá na savou vložku. Takovou tu ošklivou, krví a další kapalinou nasáklou věc, na které flákota leží. Prodlužuje trvanlivost syrového masa a zlepšuje jeho vzhled - zákazník by maso na první pohled vlhké jen tak nekoupil.

Syřan Aláa Alajzúkí, který studuje na doktorát z inženýrství, ale přišel s designem, který tuto vložku vůbec nepotřebuje. „Tradiční vložka funguje podobně jako pleny nebo menstruační vložky, nasávají vlhkost a přeměňují ji na gel, který nemůže pouštět zpátky do masa,“ vysvětluje pro BBC. Jeho obal téhož účinku dosahuje systémem prohlubní, které tekutinu zadrží. „Můžete to obrátit vzhůru nohama, zatřást tím, upustit to na zem, ale fyzika kapalin znamená, že dokud to neumyjete, šťávy nemohou uniknout,“ vysvětluje vynálezce.

Umytí je naopak snadné, a tak pak můžete v klidu obal hodit do tříděného odpadu. To pro nasáklou vložku rozhodně neplatí. A Alajzúkího obal má další výhodu: Zůstává průhledný, čili si můžete maso prohlédnout ze všech stran, žádná vložka ho nekryje.

Díky partnerství s výrobcem obalů a dotaci z Evropské unie už se návrh dostal do praxe, takto balené maso se dá sehnat v předních řetězcích jako Asda a Sainsbury’s. A také získal letošní ocenění pro udržitelné dodavatele.

Zatím má patent na potravinové obaly, ale princip by mohl pomáhat i jinde: „Fyzika je fyzika. Má to potenciál na použití v plenách a hygienických potřebách, které se teď taky vozí rovnou na skládku, kde se pak rozkládají tisíce let,“ argumentuje Aláa Alajzúkí.

Video  Ford se chlubí novými plasty, při jejichž výrobě používá i odpad vzniklý při pražení kávy  - Ford
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi