Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tuna a půl kuřecího se salmonelou mířila do kebabů. Závadné maso odhalili veterináři

Autor: ČTK - 
16. června 2021
16:12

Veterináři v Blatné na Strakonicku odhalili, že kuřecí maso použité k výrobě asi 1,5 tuny kebabů obsahovalo salmonelu. Žádný z polotovarů se nedostal na trh. Provozovateli hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Kuřecí maso pocházelo z Polska. Z masa chtěl provozovatel vyrobit bezmála 1,5 tuny kuřecích kebabů. „Při kontrole výrobce v místě určení zásilky v Blatné odebraly inspektorky vzorky vykostěných kuřecích čtvrtek od polského dodavatele,“ uvedl mluvčí.

Státní veterinární ústav Praha potom v mase prokázal bakterii Salmonella enteritidis, která může způsobit průjmové onemocnění - salmonelózu.

Veterináři zjistili, že při několikadenním vyšetřování vzorků zpracoval výrobce maso do polotovarů, z nichž se pak dělají kebaby. Když vyšetřování SVS skončilo, všechny polotovary ještě byly na skladě, žádný se nedostal na trh. Veškeré závadné maso zlikviduje asanační podnik.

Problém měli výrobci kebabů i loni

Stejnému výrobci kebabů uložili veterináři již loni dvě pokuty. První za stejný problém: Zjistili, že v kuřecím mase určeném ke zpracování, jež rovněž pocházelo z Polska, byla salmonela. Druhá sankce byla za nevyhovující stav prostor a zařízení. „Obě pokuty se pohybovaly v řádu desítek tisíc korun. Výrobce dodává polotovary k výrobě kebabů provozovnám v ČR i zahraničí,“ sdělil ČTK za SVS Petr Majer.

Loni v létě veterináři spolu s celníky objevili zhruba 100 kilogramů kazících se ryb a mořských plodů v dodávce v Českých Budějovicích. V autě nebyla vhodná teplota pro přepravu těchto potravin, zásilka zapáchala. Dodávku řídil cizinec.

Státní veterináři loni uložili pokuty ve výši téměř 33 milionů korun. Je to podobná suma jako o rok dříve, kdy to bylo rekordních více než 33 milionů korun.

Video  Ochránce zvířat: Závadné maso z Polska není ojedinělé, reportáže by odhalily víc případů i jinde.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi