Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dámské vložky poputují do hmotných rezerv: Schillerová se vložila do menstruační chudoby

Autor: ČTK - 
24. května 2021
11:10

Ministerstvo financí v pondělí navrhne vládě, aby stát prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) zařadil mezi komodity, které jsou udržovány ve skladech pro případ živelních, válečných či jiných katastrof a krizí, také dámské menstruační potřeby. SSHR by měla postupně do konce roku 2023 pořídit deset milionu kusů menstruačních vložek, což by v případě mimořádného krizového stavu pokrylo až pětidenní absolutní výpadek této komodity. Ministerstvo financí o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

MF dále navrhuje, aby dva miliony vložek, které bude SSHR každoročně obměňovat, dostaly bezplatně potravinové banky, které by je distribuovaly sociálně nejpotřebnějším ženám. MF nyní jedná o distribuci s Českou federací potravinových bank. „Menstruační chudoba je typické společenské tabu. To, že se o ní příliš nehovoří, bohužel neznamená, že neexistuje. Je to problém, který v České republice trápí a skličuje přibližně 70 000 žen,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Celkovou cenu nově pořizovaných zásob bude MF znát až po výsledku výběrového řízení. Nicméně odhaduje, že by neměla překročit 24 milionů korun. „Jedná se zároveň o řešení, které oproti alternativě ve formě snížení DPH s rozpočtovým dopadem až 300 milionů Kč představuje také významnou úsporu pro veřejné rozpočty,“ upozornilo MF.

Navrhovaný postup podle ministerstva navazuje na současný trend patrný v řadě vyspělých zemí, jako je například Nový Zéland, Irsko nebo Velká Británie.

Video  Kvůli menstruaci trpí v práci tisíce Češek. Petra radí: Pomůže tolerance i orgasmus.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

amgal ( 25. května 2021 08:06 )

Ještě dát do hmotných rezerv cigarety, chlast a SIM karty!!!!!

bauta ( 24. května 2021 14:41 )

Menstruační chudoba skličuje v ČR 70 000 žen....
Navrhovaný postup podle ministerstva navazuje na současný trend patrný v řadě vyspělých zemí, jako je například Nový Zéland, Irsko nebo Velká Británie......

Tak nevím, vyspělost země se měří tím, zda stát platí menstruujícím ženám vložky?? Něco mě na tom všem mate

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa