Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prezident v narkóze: Biden přepustil svůj úřad, Spojeným státům poprvé vládla žena

Aktualizováno -
19. listopadu 2021
19:29
Autor: mav, ČTK - 
19. listopadu 2021
17:00

Poprvé v historii vládla Spojeným státům americkým žena. Prezident Joe Biden byl na rutinní kolonoskopii, k čemuž musel do narkózy. Na tu dobu jeho pravomoci a povinnosti převzala první viceprezidentka americké historie, Kamala Harrisová.

Oválnou pracovnu na ten čas Harrisová neovládla, nadále úřadovala ze západního křídla Bílého domu, dodala Bidenova mluvčí Jen Psakiová. Zákrok prezentoval Bílý dům jako součást pravidelné prohlídky ve vojenské nemocnici Waltera Reeda severně od Washingtonu. Mluvčí Psakiová uvedla, že Bílý dům během dne zveřejní souhrn se závěry z vyšetření. Poslední plnohodnotnou prohlídku podle agentury AP Biden absolvoval na konci roku 2019.

„Prezident hovořil s viceprezidentkou a šéfem štábu kolem 11:35. Prezident byl v dobré náladě a v ten čas se zase chopil pravomocí,“ tweetovala mluvčí. V anestezii byl Biden necelou hodinu a půl.

Bidenův zdravotní stav je bedlivě sledován i proto, že se po loňských volbách stal nejstarším člověkem, který kdy nastupoval do funkce amerického prezidenta. Bývalému senátorovi a viceprezidentovi bude v sobotu 79 let.

Jak píše CNN,. Harrisovou její šéf pověřil vládnout oficiálním dopisem - a dalším zase převzal úřad zpět. Zatímco George W. Bush nejednou, rovněž kvůli kolonoskopii, nechal vládnout Dicka Cheneyho, Donald Trump prý narkózu tutlal. Roku 2019 do nemocnice Waltera Reeda zajel nečekaně. Jeho tehdejší mluvčí Stephanie Grishamová ve své nové knize silně naznačuje, že tehdy rovněž šlo o kolonoskopii; jenže Trump nechtěl své pravomoci ani na tu krátkou chvíli přenechat Mikeu Penceovi, cituje z knihy CNN.

Biliony a rekordní projev

Americká politika si ale bez prezidenta rozhodně pauzu nedávala. Sněmovna reprezentantů po měsících vyjednávání mezi demokraty schválila obří investiční balík, který se zaměřuje především na sociální programy a boj s klimatickými změnami. Podle amerických médií se jedná o přelomový úspěch pro Bidena, který z plánů na obnovu ekonomiky zasažené pandemií učinil svůj hlavní předvolební slib. Návrh však ještě musí schválit Senát, kde zřejmě prodělá řadu změn kvůli postoji některých umírněných demokratických senátorů.

Sněmovna opatření schválila téměř přesně podle stranických linií, pro hlasovalo 220 zákonodárců a proti 213. O balíku měla dolní kongresová komora hlasovat již ve čtvrtek. Lídr republikánské menšiny Kevin McCarthy však využil svého přednostního práva předstoupit před kongresmany a pronesl více než osm a půl hodiny dlouhý projev, který jednání natáhl až do dneška. Překonal tím dosavadní rekord demokratky Nancy Pelosiové, která v roce 2018 přišla s asi osmihodinovým vystoupením při schvalování republikánské reformy programu veřejného zdravotního pojištění známé jako Obamacare.

Investiční balík v hodnotě 1,85 bilionu dolarů (41,5 bilionu korun) je jednou z největších veřejných investic v USA za poslední desetiletí a významně zasahuje do celé řady programů federální vlády. Investice budou směřovat do veřejné zdravotní péče, vzdělání, na podporu bydlení, rodinné politiky či na boj s klimatickými změnami a financování přechodu na bezemisní ekonomiku. Mimořádné výdaje chce vláda pokrýt stanovením minimální daně pro podniky a zvýšením odvodů pro nejbohatší Američany.

Video  Kdo se spřátelil s Bidenem? Exministr Svoboda o první návštěvě Evropy. Zmínil politický trapas  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ivalen ( 19. listopadu 2021 19:39 )

Mám to za sebou cca před půl rokem a bez narkózy. Vlastní zákrok je cca na 10 minut a to se dá zvládnout. Jen jsem byl bez roušky. přes ní se mi blbě dýchalo.

keys ( 19. listopadu 2021 17:45 )

Czechii roky nevladne nikdo.

Zobrazit celou diskusi