Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: Migranti na hranicích Polska jsou Putinův test, říká odborník. Merkelová krizi vyřešila

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
17. listopadu 2021
05:00

Pozornost nejen polských občanů se již několik týdnů upíná na polsko-běloruskou hranici, kde se shromažďuje tisíce uprchlíků z Blízkého východu a Afriky. Do oblasti je podle Pavla Havlíčka z Asociace pro mezinárodní otázky pomohli převést vojenské a bezpečnostní složky běloruského režimu. Prezidenti Lukašenko a Putin chtějí otestovat a oslabit Polsko a Evropskou unii. Co zjistili?

Několik týdnů tisíce lidí z Iráku, Sýrie nebo dalších zemí z Blízkého východu musí přežívat na hranicích Polska a Běloruska. Migranti podle Havlíčka setrvávají ve špatných podmínkách v rozsáhlých lesích, kde se běžně objevují bažiny a v současnosti zde panují nízké teploty. „Region Běloruska a Polska je bohatý na přírodní krásy, ale pro lidské žití a přežívání v lesích, je situace otřesná. Tito lidé se nijak nevybavili na tuto cestu, nikdo jim neřekl, že budou živořit v lesích,“ přibližuje situaci, v níž se uprchlíci nachází. Ti se dostali do takřka bezvýchodného postavení, neboť Polsko je odmítá přijmout nebo vpustit na své území. Bělorusko je taktéž nevpustí zpět do své země, kudy je převezli běloruské vojenské a bezpečnostní složky k hranicím.

„Ve většině případů neplatí, že lidé přijdou do Polska a mohou požádat o azyl. Nepřichází totiž z války zasažené země do bezpečí. Oni totiž přicházejí z Běloruska, které je podle všech kritérií a navzdory diktátorskému režimu shledáváno za samostatně ekonomickou a bezpečnou zemi,“ vysvětlil Pavel Havlíček, proč se uprchlíci nemohou dostat z pohraničního pásu.

Test pro Polsko

Podle odborníka Rusko s Běloruskem využili migranty jako živé štíty na Polsko a další sousední státy. "Učinili tak za účelem polarizování domácí diskuze a snahy o izolaci Polska v Evropské unii kvůli jeho přímočarému národnímu řešení tohoto bezpečnostního a humanitárního problému," shrnuje důvod, proč ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Lukašenko poslali uprchlíky na hranice Polska. Jenže Polsko zůstalo neústupné a nenechalo utečence na své území volně přicházet. Zároveň čelilo kritice za svůj postup od svých občanů, ale také od dalších evropských států. Migrace podle Havlíčka měla zastřít daleko větší problém, a to je soustředění vojenské síly Ruska na hranicích s Ukrajinou.

Zásah Merkelové

Do patové hry vstoupila končící německá kancléřka Angela Merkelová, která si v minulém týdnu dvakrát volala s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a v minulých dnech si přímo telefonovala si i s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Jednání evropských politických špiček nakonec přineslo první ovoce! „Tlak evropského společenství vyústil v to, že během posledních 24 hodin se běloruská akce pomalu otáčí a začíná se vracet mechanismus přepravy lidí zpátky do jejich zemí. Dokonce v součinnosti s Irákem jsou zřizovány repatriační lety, aby se lidé mohli vrátit zpátky,“ odhaluje nejnovější vývoj v jednáních.

Podle Havlíčka migranti z hranic nezmizí hned a ještě nějaký čas budou vojáci na obou stranách hranic uprchlíky hlídat, ale nakonec se nejspíš vrátí na Blízký východ. „Po minulém týdnu jsme se dostali z toho nejhoršího a obrovské humanitární katastrofy,“ myslí si odborník na východní Evropu. Do repatriačních letů se dle něj zapojí i ruská letecká společnosti Aeroflot. 

Čeho chtěli Rusko a Bělorusko dosáhnout tím, že převezli migranty na hranice Polska a jaké nebezpečí číhá na hranicích Ruska a Ukrajiny, prozradil Pavel Havlíček v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Migranti na hranicích Polska se vrací domů, říká odborník. Dosluhující Merkelová se přimluvila u Putina - Jiří Marek
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 17. listopadu 2021 19:26 )

Pokud je toto válka, tak na co jsou potom armády, které stojí obrovské peníze.

Území nejlépe dobudu beze zbraně, bez dokladů, pěšky, zapomenu dokonce jak se jmenuji.

kristinn ( 17. listopadu 2021 13:49 )

krapotkin ( 17. listopadu 2021 12:02 )

To nicnení, ještě horší cenzura je na Novinkách.cz, kterou řídí bývalí estébáci.

gabreta ( 17. listopadu 2021 11:57 )

Jestli Putin testuje Polsko, tak Turek dlouhodobě testuje EU a NATO a ještě je za to dobře placený!!

babatomanija ( 17. listopadu 2021 10:10 )

Nezapomeňte ale, že vždy byly války o nějaká území a nic není dáno na trvalo.

Zobrazit celou diskusi