Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Za Izabelu (†30).“ Tisíce lidí protestují kvůli smrti ženy po odmítnutém potratu

Autor: trm, ČTK - 
6. listopadu 2021
19:05

Tisíce lidí vyšly v sobotu do ulic  Polsku, aby protestovaly kvůli tvrdému protipotratovému zákonu, který v zemi platí a jež chce část politiků ještě zpřísnit. Celou zemí otřásla smrt třicetileté Izabely, které podle rodiny odmítli lékaři provést potrat. Podle právní zástupkyně rodiny zesnulé zdravotníci čekali na to, až odumře poškozený plod, a pacientka zemřela v důsledku septického šoku. Vedení nemocnice tvrdí, že zdravotníci dělali vše, co mohli, aby dítě a ženu zachránili. Podle kritiků k jejímu úmrtí přispěl loňský nález ústavního soudu, který prakticky postavil interrupce v Polsku mimo zákon. 

Lidé ve Varšavě nesli cedule a plachty s fotografiemi Izabely, po které zůstala devítiletá dcera. Zapalovali také svíčky.

Mluvčí resortu zdravotnictví Wojciech Andrusiewicz televizi TVN24 sdělil, že ministr nařídil Národnímu fondu zdraví přezkoumat případ i situaci v nemocnici. „Z pohledu Varšavy je obtížné tuto situaci hodnotit,“ uvedl Andrusiewicz a dodal, že inspekce „prokáže, zda došlo k nějakým chybám“.

Nemocnice, v níž žena zemřela, mezitím vydala prohlášení, že smrti pacientky lituje. Uvedla, že „jediným předpokladem pro lékařský postup byla starost o zdraví a život pacientky i plodu“. Lékaři i porodní asistentky podle nemocnice udělali vše, co bylo v jejich silách. „Celý lékařský postup podléhá posouzení prokuratury a v tuto chvíli nelze vynášet žádné soudy,“ uvádí se dále v prohlášení. Případ vyšetřuje státní zastupitelství v Katovicích.

Smrt ženy oznámila před týdnem advokátka Jolanta Budzowská, která právně zastupuje rodinu zesnulé. Třicetiletá žena zemřela 22. září v nemocnici ve městě Pszczyna ve 22. týdnu těhotenství. Zdravotníci po jejím přijetí diagnostikovali ztrátu plodové vody a potvrdili dříve diagnostikované vrozené vývojové vady plodu, píše server Onet.pl s odvoláním na prohlášení rodiny zemřelé. S vyjmutím plodu však lékaři údajně čekali, dokud mu nepřestane bít srdce.

„Zemřelá během svého pobytu v nemocnici ve zprávách zaslaných rodinným příslušníkům a přátelům uvedla, že podle informací, které jí lékaři poskytli, zaujali (zdravotníci) vyčkávací postoj a upustili od vyprázdnění děložní dutiny, dokud plod neodumře, což dávala do souvislosti s platným zákonem omezujícím možnosti legálního potratu,“ uvedli příbuzní ženy v prohlášení. Žena, která byla vdaná a měla jednu dceru, podle nich zemřela po necelých 24 hodinách v nemocnici na septický šok.

Tisíce lidí vyšly v Polsku do ulic po smrti ženy, která zemřela poté, co jí lékaři odmítli provést potrat. (6.11.2021) Tisíce lidí vyšly v Polsku do ulic po smrti ženy, která zemřela poté, co jí lékaři odmítli provést potrat. (6.11.2021) | Reuters

Podle Budzowské to byl důsledek loňského rozhodnutí ústavního soudu, po jehož nálezu se zpřísnily už tak velmi restriktivní předpisy týkající se potratů v katolické zemi. Podle listu Gazeta Wyborcza se jedná o první smrtelnou oběť rozhodnutí ústavního soudu. Ochránci ženských práv tvrdí, že lékaři nyní v Polsku raději čekají, až plod, který nemá šanci na přežití, zemře v děloze, než aby provedli potrat.

Polská média zároveň informují o tom, že se v Sejmu (dolní komoře parlamentu) nedávno objevil návrh na další zpřísnění zákona. Všechny případy interrupce přirovnává k vraždě a hrozilo by za ně až doživotí, píše Gazeta Wyborcza. Autoři návrhu - Nadace Pro právo na život - chtějí zakázat interrupce i ve dvou případech, kdy jsou v Polsku ještě možné, tedy při ohrožení zdraví a života matky a pokud je těhotenství důsledkem trestného činu.

Návrh stanoví, že za neúmyslné zbavení života plodu hrozí trest odnětí svobody od tří měsíců do pěti let. Pokud je pachatelem matka, nepodléhá trestu. Pokud někdo připraví plod o život úmyslně, hrozilo by mu od pěti do 25 let vězení, ale i doživotí, píše Gazeta Wyborcza. V případě matky by soud mohl upustit od potrestání.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi