Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čaputová připomněla vznik Československa jako moderního státu. A Zemanovi popřála zdraví

Autor: ČTK - 
28. října 2021
14:45

První Československá republika byla moderním státem a stala se předpokladem samostatné slovenské státnosti, řekla ve čtvrtek slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava slovenského státu si 103. výročí vzniku ČSR připomenula v Bratislavě položením věnců k sochám prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a spoluzakladatele společného státu Čechů a Slováků Milana Rastislava Štefánika. V dopisu prezidentovi Miloši Zemanovi zmínila vznik Československa jako zásadní událost a hlavě českého státu popřála rychlé uzdravení i nabrání sil do dalšího období.

„V dané době byla republika velmi moderním státem, s moderní ústavní listinou, ústavním soudem, volebním právem pro ženy. Vznik první Československé republiky byl předpokladem samostatné slovenské státnosti,“ řekla Čaputová novinářům u památníku československé státnosti, jehož součástí je také socha T. G. Masaryka.

V dopise českému prezidentovi Čaputová zdůraznila, že vznik společného státu Čechů a Slováků byl v roce 1918 zásadní událostí v další existenci našich národů. „I když se naše cesty po několika desetiletích pokojně rozešly, obě naše, dnes samostatné, republiky si společně připomínají 28. říjen jako mimořádný milník naší historie. Česká republika je pro většinu Slováků nejbližším státem nejen geograficky, ale i lidsky,“ uvedla Čaputová.

Podle hlavy slovenského státu právě Masaryk a Štefánik byly klíčovými osobnostmi v souvislosti se založením ČSR.

Čaputová ocenila, že Slovensko si vznik Československa už připomíná státním svátkem. Po loňském rozhodnutí slovenského parlamentu je na Slovensku 28. říjen státním svátkem letos poprvé od rozdělení československé federace na konci roku 1992. Na rozdíl od jiných svátků je tento den v zemi ovšem běžným pracovním dnem. Česko si výročí vzniku samostatné republiky v roce 1918 připomíná státním svátkem dlouhodobě.

Video  Přehlídka 2018: Během oslav 100 let vzniku ČSR se předvedla armáda i záchranáři  - Blesk Zprávy / Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi