Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zloba na premiéra. Pozůstalí po obětech covidu vyčítají Johnsonovi dovolenou ve Španělsku

Autor: Darina Jíchová - 
14. října 2021
17:24

Britský premiér Boris Johnson si vyrazil na dovolenou, těhotnou manželku Carrie a ročního syna Wilfreda vyvezl do Španělska za teplem. Rodina pobývá ve vile a premiér si volné chvíle krátí malováním obrazů, Johnsonová si zřejmě užívá sluníčka. Oproti Británii je totiž v jihošpanělském městě Marbella přes 23 stupňů. Premiér ale za své rozhodnutí vzít si volno sklidil kritiku, hlavně pak pozůstalých po obětech covidu-19, uvedla stanice CNN.

Pro Johnsona je to první dovolená v zahraničí od počátku pandemie, volné chvilky jinak s rodinou trávili v Británii. Snímky z jeho výletu do Španělska pobouřily rodiny lidí, kteří zemřeli na covid-19, „hluboce je rozrušily“ právě záběry toho, jak si premiér na zápraží vilky maluje. Pod ostrou palbou je i Johnsonova vláda, která je kritizována za postup během pandemie.

„Rodiny velice zasáhlo, když viděly premiéra, jak si maluje v luxusní vile, měl by spíš reagovat a řešit devastující zprávy a dění doma. Pokud chce premiér, aby jeho kondolence nesla nějakou váhu, měl by připravit novou časovou osu pro nadcházející vyšetřování,“ vzkázal mluvčí skupiny truchlících rodin. Postup vlády během pandemii bude šetřit zvláštní komise.

Kritika i pochvala pro Johnsona

Speciální komise resortu zdravotnictví a sociální péče a vědy a technologií už tento týden předložily kritický 150stránkový dokument, podle jejich závěrů byla reakce Johnsonova kabinetu na pandemii pomalá a reaktivní. Za největší pochybení tvůrci zprávy označili počáteční strategii „zvládání šíření covidu-19“, podle zákonodárců se vláda měla soustředit na zastavení šíření viru.

Dále se jim nelíbilo pozdní vyhlášení lockdownu nebo nedostatečná ochrana více ohrožených komunit. Report přinesl i pochvalu, zákonodárci vyzvedli rychlost a efektivitu vakcinačního programu. Británie se v posledních dnech potýká s nárůstem nových případů, za středu přibylo 41 tisíc nakažených.

Video  Rakušan v Blesku: Vzkaz Zemanovi do nemocnice! Babiš první pokus dostane, míní šéf STAN.  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi