Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Záchranná akce skončila vězením. Britského vojáka považovali za špiona, celu sdílel s ISIS

Autor: tsv - 
9. října 2021
12:47

Bývalý britský voják Ben Slater strávil několik týdnů v afghánské věznici. Hnutí Tálibán ho zamklo v cele se členy Islámského státu poté, co se pokusil evakuovat své afghánské zaměstnance pryč ze země. Denně musel čelit násilí ze strany bachařů, kteří ho považovali za špiona pracujícího pro bezpečnostní službu MI5. Informoval o tom server DailyMail.

Slater vede v Afghánistánu řetězec neziskových organizací a mezinárodní obchodní společnost Nomad Concepts Group. Právě pod touto firmou pracovalo 50 afghánských zaměstnanců, které se bývalý voják rozhodl na konci srpna dostat za hranice.

Během hromadných evakuací se svým zaměstnancům a jejich rodinám snažil zajistit místo v jednom ze zahraničních letadel. To se mu ale nepodařilo, nakonec se tedy rozhodl Afghánce posadit do autobusu a propašovat je přes pozemní hranice. Stráž ale pokus o útěk zarazila a vypravila autobus zpět ke Kábulu.

Slater dostal možnost opustit zemi s jedním asistentem, zbytek zaměstnanců by ale musel zůstat v Afghánistánu. Rozhodl se tak změnit svůj původní plán, setrvat v zemi a pokusit se sehnat víza z Británie nebo jiné západní země. To mu ale zmařil Tálibán, který ho v tu dobu zatkl kvůli podezření ze špionáže.

Afghánské Guantánamo

Ve vězení strávil několik týdnů. Dozorci ho mlátili, zavírali na samotku a později zamkli do cely se členy teroristického Islámského státu. Podmínky se pro Slatera zlepšily až poté, co si hnutí extremistů uvědomilo, že se o žádného „Jamese Bonda“ nejedná.

„Na několik týdnů jsem ztratil všechna práva a svou důstojnost,“ řekl serveru Sky News. Nejhorší pro něj byla naprostá izolace od okolního světa a násilné útoky bachařů. Podle svých slov si prošel „docela strašlivým utrpením“. Cely popsal jako přeplněné a horké a místo přirovnal k věznici Guantánamo na Kubě, která je proslavená díky podezřením z porušování základních lidských práv zajatců.

Na svobodu se dostal až pátého října, kdy ho letadlo dopravilo do katarského Dauhá. Evakuační let pro něj zajistila místní vláda, britský velvyslanec Sir Simon Gass a vedoucí diplomatické mise v zahraničí Martin Longden.

Video  Tálibán oslavuje návrat řezníka Baradara  - Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi