Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Britský voják rozjíždí záchrannou akci. Přes hranice Afghánistánu chce dostat 400 lidí

Autor: tsv - 
31. srpna 2021
20:00

Bývalý britský voják se rozhodl spolu s 400 lidmi utéct z Afghánistánu přes pozemní hranice. O své záchranné misi informoval britské ministerstvo zahraničí v naději, že výpravě poskytne asistenci. Pomoc se zatím neozvala. Do zahraničí se plánuje vydat se svými bývalými zaměstnanci i místními občany včetně několika žen. Napsal o tom server DailyMail.

Bývalý voják Ben Slater (37) si v Kábulu rozjel vlastní podnikání, jeho firma Nomad Concepts Group pomáhá rozvíjet humanitární sektory a asistuje při operacích na nepřátelských územích. V Afghánistánu pod ním pracovalo 50 místních, které plánuje v příštích dnech spolu s dalšími civilisty dostat ze země.

V rozhovoru s tiskem The Telegraph promluvil o svém zklamání z jednání britského ministerstva zahraničí. To podle něj nezvládlo zajistit víza ani pro něj, ani pro jeho zaměstnance. Řekl, že nemá jinou možnost než utéct ze země. O svých plánech informoval ministerstvo spolu s resortem obrany v naději, že mu co nejdříve poskytnou pomoc.

„Bude to dlouhá cesta a doufám, že ministerstvo zahraničí dokázalo zajistit naše víza, nebo alespoň mluvilo s ministerstvem zahraničí v naší cílové zemi, aby zajistilo přístup našemu zranitelnému personálu,“ řekl Slater pro Telegraph.

Slater doposud pomohl desítkám Afghánců utéct ze země, ale zatím nebyl schopný zajistit pomoc pro své zaměstnance, kteří čelí pomstě Tálibánu. Britská vláda ho podle jeho slov velice zklamala. „Dali mi jednu hodinu na to, abych jim poslal jména zaměstnanců, auta a další věci,“ řekl novinářům. „Vypadalo to, jako kdyby to nastavili tak, abych nestihl termín, ale povedlo se nám to. Jenže potom všechno tak nějak utichlo a řekli nám, že nemůžeme odletět, protože bychom se nedostali přes kontrolní stanice Tálibánu.“

Poslední kapka podle bývalého vojáka byla, když ho automatizované call centum ministerstva přeřadilo zpět na konec fronty. Ihned poté se rozhodl pro vlastní záchrannou operaci, jejímž cílem je dostat přes bedlivě střežené hranice bezmála 400 osob.

Když ne letadlem, tak pěšky

Minulý týden Velká Británie doporučila všem, kdo chce odejít z Afghánistánu, aby se vydali směrem k pozemním hranicím místo ke kábulskému letišti. Letiště bylo po odchodu amerických a britských vojenských jednotek ovládnuto Tálibánem.

Hranice ale nejsou střeženy o nic méně. Džihádisté na okrajích státu postavili stovky kontrolních stanic a mnozí se bojí, že přechod přes uzavřené hranice není možný. Ačkoli Tálibán sliboval, že neublíží nikomu, kdo se rozhodne zemi opustit, Slater se obává, že v případě jeho záchranné akce to tak jednoduché nebude.

K Slaterově operaci se ministerstvo nevyjádřilo, již dříve ale vydalo prohlášení o své stále trvající snaze dostat ze země všechny, kdo chce odejít. „Náš personál bezúnavně pracuje na tom, abychom zajistili rychlou evakuaci britských občanů a těch Afghánců, kteří si přejí opustit zemi,“ řekli mluvčí resortu.

O bezpečný odchod lidí ze státu usiluje i OSN, které tlačí na Tálibán, aby dodrželo své sliby a nechalo odcházející civilisty bez újmy na zdraví. Zdůraznilo také to, že se z nového Afghánistánu nesmí stát útočiště teroristů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi