Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Klimatologové varují: Příští generace na tom budou hůř, zažijí více požárů, veder i sucha

Autor: Darina Jíchová - 
29. září 2021
20:33

Nová generace to nebude mít vůbec jednoduché, podle vědců se děti narozené v roce 2021 a po něm mohou připravit na mnohonásobně větší výskyt vln veder, lesních požárů nebo extrémního sucha, shodli se vědci v nové studii. Co se rostoucí teploty týče, nejhůře na tom budou děti v Africe, uvádí list Daily Mail.

Studie, kterou představili vědci z Británie a Belgie, vyšla v plném znění v odborném časopise Science. Experti se zaměřovali na to, jak budou různé věkové skupiny z odlišných částí světa ovlivněny klimatickými katastrofami. Podle jejich závěru generace dětí narozených v roce 2021 prožije v průměru až sedmkrát více vln veder, dvakrát více lesních požárů a třikrát více období extrémního sucha než generace jejich prarodičů.

Vedro v Británii. Vedro v Británii. | Reuters

Z hlediska vln veder na tom budou hůře děti v Africe než jejich vrstevníci v Evropě. Afriku čeká 50krát více veder. V subsaharské Africe se zvýšený počet vln veder týká až 172 milionů dětí, v Evropě a střední Asii pouze 53 milionů dětí téže generace. Podle vědců novorozenci z celého světa během svého života prožijí 2,6krát více období sucha a 2,8krát více záplav, třikrát více neúrody než lidé narozeni před 60 lety.

Řešení: Snížení emisí

„Lidé mladší 40 let prožijí bezprecedentní život ovlivněný klimatickými změnami,“ uvedl klimatolog a hlavní autor studie Wim Thiery z vysoké školy Vrije Universiteit Brussel. „Závěry našeho výzkumu zdůrazňují ohrožení, ve kterém se mladé generace nacházejí, a potřebu boje za snížení emisí,“ dodávají vědci pod vedením Thieryho. Na výzkumu se podílel také Joeri Rogelj z Královské univerzity v Londýně. „Tato studie ukázala základní křivdy v klimatických změnách napříč generacemi, stejně jako zodpovědnost dnešních dospělých a seniorů u moci,“ dodal Rogelj.

„Kvůli neakci dnešních dospělých si následky a utrpení ponesou naše děti, příští generace, po celý svůj život. Naše studie ukazuje, jaké změny k lepšímu by se dalo dosáhnout ambiciózním plánem redukce emisí,“ dodávají vědci. Jejich práce představuje model extrémních událostí a budoucí klimatické scénáře, a to jak je budou prožívat různé věkové skupiny v různých částech světa.

Podle vědců bude ještě hůř

Experti přišli s modely pro generace narozené mezi lety 1960 až 2020, v potaz brali každý scénář globálního oteplování mezi dnešním 1 stupněm po 3,5 stupně nad preindustriálními teplotami. Thiery varoval, že situace bude pravděpodobně ještě horší, než jak uvádí studie. Vysvětlil to tím, že během výzkumu se zabývali frekvencí přírodních katastrof, nikoliv jejich délkou nebo intenzitou. Jejich závěry potvrdily i některé předchozí studie: Klimatické změny zvyšují nejen pravděpodobnost lesních požárů, sucha nebo vln veder, ale i jejich závažnost.

Zkáza po řádění tornáda na hřbitově v Mikulčicích. Zkáza po řádění tornáda na hřbitově v Mikulčicích. | Zdeněk Matyáš

„Náš výzkum naprosto jasně ukázal, že v otázkách klimatických změn má současná generace odpovědnost vůči těm budoucím. Už nyní jsme svědky extrémních přírodních událostí, které lze přičíst klimatickým změnám zapříčiněnými člověkem. Na studii jsme ukázali, jak klimatické změny tak, jak postupují v současnosti, postihnou naše děti. Pokud to chceme změnit, je nutná ostrá změna,“ dodal další z autorů Simon Gosling z Univerzity v Nottinghamu.

Vědci vidí řešení v tom, že země, které podepsaly Pařížskou dohodu v roce 2015, dodrží závazky a sníží emise. OSN se připojila s upozorněním, že klimatické změny se nezastavily jen proto, že svět čelí pandemii covidu-19. Nová studie byla záměrně publikována ještě před Konferencí OSN o změně klimatu 2021, která proběhne ve dnech 31. října až 12. listopadu.

Video  Expert o extrémním suchu: V některých místech chybí rok a půl srážek. Musíme se přizpůsobit  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hafblaf ( 29. září 2021 21:40 )

Naší generaci tohle asi moc nezajímá. Pokud by nějaká strana chtěla občany omezit pro dobro planety, spadnou jim reference a budou ušlapáni. Lidé musí padnout na dno, aby něco řešili.

Zobrazit celou diskusi