Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Příští dávku očkování proti covidu dostanou lidé do nosu? Lékaři urgují vakcíny ve spreji

Autor: Darina Jíchová - 
28. září 2021
14:22

Dva vědci z Griffithovy univerzity v Queenslandu přišli s prohlášením, že podle nich by měla vzniknout vakcína proti covidu-19 v nosním spreji. Následně vysvětlili, proč se virem infikují i plně očkovaní lidé. Australští odborníci zároveň připojili výzvu, aby se lidé nechali očkovat. „U neočkovaných je 11krát vyšší riziko, že na covid-19 zemřou,“ varovali. Zprávu o vakcíně ve spreji přinesl list Daily Mail.

„Ústa a nos jsou vstupní brána covidu-19, proto bychom měli zapracovat na vakcíně ve formě nosního spreje,“ oznámili Mike Todorovic a Matt Barton. O nové technologii připravili video na svém YouTube kanále. „Ústa a nos si chráníme rouškou, to je jedna z prevencí proti nákaze,“ uvedl Barton. „Potřebujeme vakcínu, které bude fungovat na respirační rovině. Takže je potřeba vakcína ve formě nosního spreje nebo něco obdobného,“ shodují se vědci, podle nich už jsou tyto technologie ve vývoji.

Podle nich by vakcínu šlo užít před nebo krátce po vystavení viru. Experti uvedli, že takto podaná očkovací látka vyvolá rychle imunitní reakci a sníží nebezpečí šíření nákazy. V rámci videa pro veřejnost Todorovic zpovídal prezidenta Australské lékařské komory (AMA) Omara Khorshida. Todorovic ve videu představuje běžného občana.

Proč se nakazí i očkovaný člověk?

Zajímalo ho například to, jak se plně očkovaní mohou covidem-19 nakazit. „Vakcíny, které máme, jsou efektivní, ale jako každá léčba nejdou dokonalé,“ vysvětlil Khorsid. „Je tu určitá malá možnost, že se očkovaný člověk může nakazit. Většinou nemá žádné symptomy, ale může virus šířit dál. Vakcínu máme hlavně proto, abychom zabránili vážnému průběhu nemoci, předešli hospitalizacím a úmrtím,“ doplnil Khorsid.

„Nejjednodušší věc v prevenci proti covidu-19, kterou můžeme všichni udělat, je nechat se očkovat. Pokud se všichni dají očkovat, šíření viru nebudeme vůbec řešit, protože všichni budou imunní,“ dodal Khorsid. Barton následně objasnil, že vakcíny nyní fungují na rovině oběhové soustavy. „Vakcíny v první řadě aktivují imunitní systém, připraví ho na to, aby byl schopný rozeznat virus. Takže pokud nás virus skutečně napadne, tělo má prostředky, jak ho zabít. Vakcína výrazně snižuje riziko nákazy,“ vysvětlil Barton.

Barton připustil, že je malé procento očkovaných lidí, kteří se přesto nakazí a mohou mít vážný průběh nemoci a dostat se do ohrožení života. „To jsou ojedinělé a průlomové případy,“ ujistil veřejnost. „Máme štěstí, že máme dvě super efektivní vakcíny. Nicméně, ano, máme i nakažené osoby, které jsou plně očkované, mnohdy jsou to pacienti s rakovinou. Jejich léčba oslabila jejich imunitní systém, proto jsou více ohroženi,“ doplnil Khorsid.

Všichni tři experti ve videu zdůraznili, že pouze u extrémních případů dojde na to, aby plně očkovaný člověk zemřel na covid-19. „Pokud přihlédneme k údajům například z Velké Británie, za poslední půl roku zde na covid-19 zemřelo 51 tisíc osob, z toho 614 z nich bylo plně očkováno. Na to jasně vidíte, že jde jen o malé procento,“ uvedl Barton.

Video  Je Česko připraveno na další vlnu covidu? Běhounek se opřel do opozice  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 4. prosince 2021 13:54 )

KLIDNĚ SE NECHTE OČKOVAT KAŽDÝ TYDEN TŘEBA I DO OČÍ JE TO VAŠE VĚC !! ALE NEŘIKEJTE TU HOVADINY !!VIZ PORTUGALSKO .IZRAEL A ISLAND !!!!!

Jirik-ta ( 28. září 2021 16:25 )

Následně vysvětlili, proč se virem infikují i plně očkovaní lidé. „Nejjednodušší věc v prevenci proti covidu-19, kterou můžeme všichni udělat, je nechat se očkovat. Pokud se všichni dají očkovat, šíření viru nebudeme vůbec řešit, protože všichni budou imunní,“ A co Izrael?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa