Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vezme si neurozeného spolužáka! Princezna Mako se vzdá modré krve i milionů

Autor: mav - 
27. září 2021
18:08

Mako (29), neteř císaře Naruhita, je už několik let zasnoubená, přísné tradice královského dvora jí však komplikují svatbu. Původně se chtěla vdávat už roku 2018, teď to vypadá, že se veselka může odehrát v říjnu. Ale za nemalou cenu: Mako se vzdá až 150 milionů jenů.

Že přijde o pomyslnou korunku, s tím už počítala od dětství. Modrá krev je v Japonsku vyhrazena jen mužské linii a šlechtu s výjimkou úzké císařské rodiny zrušilo nové uspořádání země po druhé světové válce. Pro císařovu dceru Aiko (19), její přímé sestřenice Mako a Kako ani několik vzdálenějších princezen, zkrátka nejsou urození ženichové – v císařské rodině se rodila takřka výhradně děvčata (prolomil to až Hisahito, bratr Mako a Kako, který se patrně stane císařem). A ženichové z cizí šlechty nepřipadají v úvahu.

S tím byly zřejmě smířené odmalička. U příležitosti svatby, a tedy odchodu z císařské rodiny, však ženy vždy dostávaly nemalou sumu, aby měly na důstojnou reprezentaci. Pro Mako to mohlo být až 150 milionů jenů (skoro 30 milionů Kč) – jenže i toho se teď chce vzdát, prý na vlastní žádost, jak informovala agentura Kjódó. Dvorští úředníci prý nejspíš žádost přijmou, uleví to daňovým poplatníkům, jak uvedly vládní zdroje Kjódó.

Svého vyvoleného poznala Mako coby spolužáka na mezinárodní univerzitě v Tokiu roku 2012, zasnoubili se pak tajně a oznámili to roku 2017, píše Reuters. Komplikací před plánovaným sňatkem pak byla aférka ženicha a jeho matky ohledně dluhu jejímu bývalému snoubenci. Mladíkovi prý zaplatil studia, napřed to označil za dar, ale později chtěl peníze splatit. Na jaře Kei Komuro prohlásil, že mu to nyní klidně zaplatí, ale od té doby se věc nepohnula, píše Kjódó.

Poslední tři roky Komuro studoval v New Yorku, od května je doktorem práv a nyní čeká na výsledek červencové advokátní zkoušky. V pondělí se poprvé za tři roky vrátil do Japonska, následně musí nastoupit dvoutýdenní karanténu danou covidovými opatřeními.

Princezna nemá pas

Svatba se obejde i bez tradičních rituálů jako formální obřad zásnub či představování ženicha císaři a císařovně. Mako naopak čekají jiné formality: například si musí zařídit pas, který coby členka císařské rodiny nemá.

Po svatbě se očekává, že se princezna přestěhuje z císařského paláce do bytu v Tokiu a výhledově pak za manželem do USA, kde novopečený právník hodlá nastoupit do advokátní firmy. Snad tedy bude mít aspoň nějaké prostředky, aby uživil manželku zvyklou na luxus císařského paláce.

Video  Japanolog Heřman: Císař není politik, ani hlava státu, ale působí politicky.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Dekref ( 27. září 2021 18:49 )

Tak dobarý a ješetě něco budé pané???Tak č.25 Kuže s ryží a je to sotopadesat koorůn...

Zobrazit celou diskusi