Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Milostné drama na císařském dvoře: Proč si krásná princezna nemůže vzít svého vyvoleného

Autor: ksi, Japan Times - 
18. dubna 2021
06:06

Zamilovali se, byla svatba a žili spolu šťastně až navěky. Tak nějak vypadá šťastný konec ve většině pohádek. Ale běda, když jde o japonskou princeznu. Mako, neteř císaře Naruhita, prožívá poslední tři roky milostné drama, píše Japan Times. Má snoubence, kterého bezmezně miluje, proč si ho ale stále nemůže vzít?

Láska může být tak snadná. Jednoho rána si jí všimnete v práci u kávovaru, další den spolu prohodíte pár slov, a tak to pokračuje, až najednou bum, může se chystat svatba. O něčem takovém si však princezna Mako může nechat jen zdát.

Před osmi lety potkala na Křesťanské univerzitě v Tokiu mladého muže Keie Komura. „Jako první mě zaujal jeho úsměv zářivý jako slunce,“ rozplývala se nad svým milým. Během času navíc zjistila, že je Komuro „upřímný, rozhodný, tvrdě pracuje a má velké srdce“. Zamilované hrdličky přestály i vztah na dálku, když princezna Mako studovala v Británii a její milý ve Spojených státech.

V roce 2017 oznámili své zasnoubení a stanovili datum svatby na listopad 2018. Jenže to má malý háček; devětadvacetiletá Mako je neteří japonského císaře a nejstarší dcerou korunního prince Fumihita. A tam začíná problém. Ultrakonzervativní pravidla v japonské dědičné monarchii přisuzují ženám u dvora jen velmi podřízenou roli, jak píše Augsburger Allgemeine.

To mohla pocítit i devatenáctiletá princezna Aiko, která je jediným dítětem císaře, ale podle současného stavu na trůn nikdy nenastoupí. Z jednoduchého důvodu – je to žena. Způsobilí jsou pouze mužští potomci rodinné linie. Reformy se chystaly roky, ale nic se nakonec nestalo.

Spor o peníze

Aikina sestřenice Mako také nemá na růžích ustláno. Na začátku roku 2018 oznámila, že její svatba bude odložena o dva roky – oficiálně, protože je zapotřebí více času na přípravu a přednost má korunovace strýce Naruhita v květnu 2019. V té době se však Mako dostala pod palbu konzervativních médií kvůli svému snoubenci Komurovi, jak píše server Augsburger Allgemeine. Jde hlavně o údajné nedořešené dluhy, jež jsou trnem v oku císařské rodiny.

Komuro údajně dluží bývalému snoubenci své matky v přepočtu 794 tisíc korun, neboť mu financoval vzdělání. Muž nejprve po rozchodu s Komurovou matkou peníze vrátit nepožadoval, s tímto požadavkem přišel až po letech. Princeznin snoubenec uvedl, že věří, že urovnání prostřednictvím rozhovorů mezi jeho matkou a jejím bývalým přítelem by bylo „tou nejlepší volbou“, ale snahy o překlenutí konfliktu se mezi květnem 2019 a listopadem 2020 „zhroutily“, jak upozorňuje Japan Times.

Navíc Komuro pochází z prostředí střední třídy. Japonské tradice stanovují v takových případech následující; pokud si princ vezme obyčejného občana, může si ponechat své tituly a předávat je svým potomkům. Pokud si však běžného smrtelníka vezme princezna, ztratí svůj titul a musí opustit císařský dvůr.

Velkou otázkou v minulosti bylo, zda je Mako připravena se kvůli muži rozejít se svou rodinou. Ta však byla pro lásku ochotná se okamžitě vzdát všech výhod, které přináší císařský dvůr. Otec princezny, korunní princ Fumihito, se nechal slyšet, že se sňatkem souhlasí, ale vyzval Komura, aby své rodinné spory vyřešil jednou provždy, uvádí Japan Times.

Celé Japonsko je v celé věci hluboce rozdělené a s velkým napětím čekalo dlouhé měsíce na její řešení. To přišlo nyní v podobě čtyřiadvacetistránkového prohlášení, které prostřednictvím svého právníka předložil Komuro. Ve vyjádření se snaží vysvětlit celý spor o peníze a prohlašuje, že se i nadále chce oženit s princeznou Mako. „Ocenila bych, kdyby lidé díky tomu dokumentu pochopili, že za sporem stojí různé okolnosti,“ cituje princeznu Mako císařský palác.

Podle Japan Times se prostřednictvím svého právního zástupce navíc v pondělí vyjádřil, že se chystá bývalému snoubenci své matky zaplatit celou částku. Není zatím jasné, proč se z ničeho nic rozhodl dlužené peníze zaplatit, v původním prohlášení se touto otázkou nezabýval. Právník také doplnil, že si jeho klient „nemyslí, že zaplacení peněz okamžitě povede ke sňatku s princeznou“.

Od chvíle, kdy Komuro vydal své vyjádření, odhalil vysoký úředník rodiny korunního prince, Takaharu Kači, jejich reakci: „Korunní princ a korunní princezna zaznamenali, že se Komuro snaží vyřešit nejasnou finanční situaci.“ Sňatek mezi Mako a Komurem je však i nadále nejistý, přinejmenším datum pro svatbu nebylo stále oznámeno, uzavírá Japan Times.

Video  Japanolog Heřman: Císař není politik, ani hlava státu, ale působí politicky  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi