Japonský velvyslanec v Česku, Jeho Excelence Hideo Suzuki, žije v české kotlině už skoro jeden rok a podle svých slov se tu cítí velice příjemně. Během svého pobytu navštívil mnoho míst v Čechách a na Moravě. Zamiloval si třeba Litomyšl. „Je to velmi okouzlující město s krásným hradem v centru a s velmi harmonickou městskou částí plnou velkých historických sálů,“ říká. Podle něho je Česká republika zemí historie. „Vidím to v každém českém městě nebo na národních památkách. Mám hodně co k objevování,“ usmívá se.

Pivo a řízek

Česká kuchyně a pivo Hidea Suzukiho očarovaly. „Miluji oboje. Hlavně pivo. Přijde mi, že české pivo je lehčí, dobře se pije a hodí se k vašemu spíše suchému mírnému klimatu,“ myslí si. Jídlo je podle něj také ohromující. „Samozřejmě mi chutná guláš, ale nejraději mám smažený vepřový řízek.“ V Japonsku mají totiž podobný pokrm, který se nazývá tonkatsu, což je obalovaný smažený vepřový řízek. Na rozdíl od Česka se obvykle podává s rýží a strouhaným zelím. 

Za hlavní věc, kterou mají Češi a Japonci společnou, považuje Hideo Suzuki lásku ke krásným věcem a k estetice. Podle něj máme v naší zemi nepřeberné množství krásných staveb a měst. „Města jsou skvěle navrhnuta. Je zde vidět láska k detailu. Když vidím český hrad, bývá velmi detailně nazdoben,“ říká. Co se rozdílů týče, napadá japonského velvyslance pouze rozdíl v používání termálních pramenů.

Do vody po práci

Jedna ze dvou věcí, která Jeho Excelenci v Česku chybí, jsou v Japonsku tak rozšířené termální lázně, nazývající se Onsen. Myslí si totiž, že u nás se praktikuje zejména pití léčivé vody, zatímco v Japonsku je populární se v ní koupat. „A je to velice relaxující, venkovní koupání v horkých vodách z pramene,“ povídá. Všímá si, že se u nás lidé v pramenech také koupou, ale ve vnitřních prostorech a zejména ze zdravotních důvodů. „V Japonsku to děláme pouze k odreagování se a potom si dáme dobré jídlo. V obou zemích máme prameny, ale jejich využití se liší,“ dodává.  

Za druhé by si Hideo Suzuki přál, aby v Česku rostly japonské švestky – společné označení pro několik druhů stromů, které rodí jedlé ovoce. „Japonská švestka kvete dříve než pověstné sakury. Někdy se na nich objeví květy už v únoru,“ zamýšlí se. Samotné květy jsou prý sice obyčejnější než ty ze sakury, ale mají velmi výraznou vůni. „Na velkou vzdálenost můžete podle vůně poznat, že někde roste naše švestka.

Poslední samuraj

S Japonskem se mohla většina Čechů seznámit v na Oskar nominovaném filmu Poslední samuraj. Hlavním hrdinou je Američan (Tom Cruise), který začne pomáhat samurajům, kteří povstali proti překotné modernizaci ostrovního státu. Podle japonského velvyslance se jedná o povedený film. Není to však dokument. Reálný základ se tu mísí s fantazií. „Ale samozřejmě, k udělání úspěšného filmu potřebujete reálný základ, který přidá příběhu na autenticitě. Myslím si, že ta autenticita ve filmu byla. K ní se přidala spousta snů, přání a poselství naděje,“ říká na závěr.

Video
Video se připravuje ...

Japanolog Heřman: Císař není politik, ani hlava státu, ale působí politicky Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený

Fotogalerie
4 fotografie