„Vypořádali jsme se s pandemií, s krizí na stavebním trhu i nedostatkem pracovních sil a dokázali prostor zprovoznit v neuvěřitelně krátkém čase,” sdělila Blesku tisková mluvčí Radka Ondráčková.

Desítky milionů a dnů

V minulosti tu stála tržnice, ale po jejím zlikvidování se na volném prostranství válely stříkačky, střepy a pobíhaly tam krysy. Projekt za 50 milionů korun přesunul a rozšířil Manifesto, které bývalo na náměstí 14. října, o kus dál k zastávce Na Knížecí.

Aby mohl být projekt zdárně dokončen, museli si organizátoři zajistit půjčku. „Za vylepšení, které to přinese Smíchovu, to stojí,“ říká Ondráčková. Při stavbě byly využity veškeré materiály z předchozí lokality vedle Národního domu.

„Snažíme se tímto projektem vrátit slepé místo na mapě Prahy mezi oblíbené adresy, které budou lidem sloužit, a nabídnou hodně různých důvodu, proč se u nás zastavit,“ doplňuje mluvčí. Celý areál se podařilo vystavět za pouhých 35 dní.

Pivo teče proudem

Jak se zatím »novému« Manifestu daří? „Uděláme zhruba tank za den. Okolo 1000 piv denně,“ konstatuje po více než týdnu provozu David Feiferlík, hlavní výčepní v pivním stánku Pilsner Urquell.

Když je hezky, tak chodí mnoho lidí i během obědové pauzy. Největší obsazenost bývá od šesti do desíti do večera. „Jeden kasíruje, já stojím tady u výčepu, další myje sklenice a jenom si to tu podáváme 5 hodin v kuse,“ dodává.

Hosté Manifesta Anděl jsou s proměnou části Smíchova spokojeni. „Líbí se mi to designově. Zvláště potom, co to tu bylo nefunkční,“ myslí si jeden z odpoledních hostů Manifesta. „Je to sice trošku dražší, ale prostor je hezký, vzdušný,“ doplňuje. Dalším dvěma zákazníkům, mladému muži s maminkou, se líbí, že je prostor vytvořen levně a účelně. „Oproti Manifestu na Florenci je to vzdušnější. Líbí se mi, když něco dokážete udělat levně a dobře,“ říká mladík.

Kolik se sem vejde lidí?

Zatím podle mluvčí nedorazil všechen objednaný nábytek, nicméně se předpokládá, že na místě si bude moci sednout až 500 lidí. Maximální počet návštěvníků však šplhá ještě výše, protože Manifesto nenabízí místa pouze k sezení - lze si zde samozřejmě i postát.

Na plácku v rámci areálu se budou dělat představení, koncerty a filmové projekce. Uprostřed Manifesta se nachází mělký bazének, od kterého jde v babím létě příjemný chládek. I když je to zakázané, podle provozního si v něm stihl minimálně jeden host zaplavat.

Velkým lákadlem je hydroponická farma v největším z kontejnerů, kde se bez použití hlíny pěstují saláty, bylinky a listová zelenina. Na malé ploše se dá po celý rok sklízet až 3700 salátů měsíčně. V prostoru jsou zelené stěny od Liko-S, na kterých rostou ozdobné květiny i jahody a na jaře možná mrkve. Navíc veškerá energie, kterou Manifesto spotřebuje, pochází z udržitelných zdrojů.

Chci si otevřít podnik v Manifestu

Láká vás být součástí Manifesta? Výběr nových kolegů je náročný. „Hledáme takové koncepty, které jsou autentické, rozmanité, poctivě připravované a skvěle chutnají i vypadají,“ říká Radka Ondráčková. Momentálně je ze 100 procent obsazeno, ale příležitost bude ve virtuálních kuchyních určených pro rozvážku.

Nájemné se odvíjí od obratu. Otevření v Manifestu znamená pro restaurace mnohem nižší počáteční náklady ve srovnání s kamenným provozem a průběžně také potřebují méně personálu. 

Video
Video se připravuje ...

Hlavní vchod do Manifesta Jan Dařílek

Fotogalerie
27 fotografií