Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žena britského premiéra riskuje diplomatický incident? Chce Japonce odstavit od slonoviny

Autor: Darina Jíchová - 
7. srpna 2021
14:15

O Carrie Johnsonové (33), manželce britského premiéra Borise Johnsona (57), je známé, že je nadšená environmentální aktivistka. V současné době se zajímá o prodej slonoviny, konkrétně o jeho ukončení. Svou snahou by však „britská paní premiérová“ mohla vyvolat diplomatický incident, domnívá se editor listu Daily Mail.

Johnsonová totiž požaduje, aby Japonsko, hostitelská země probíhající LOH, ukončila obchod se slonovinou. „Carrie dlouhodobě bojuje za práva zvířat a slyšel jsem, že podpořila bývalou první dámu Spojených států Hillary Clintonovou, která požaduje, aby Japonsko ukončilo import slonoviny, zatímco pořádá olympiádu,“ uvedl editor Daily Mailu Richard Eden.

Někdejší první dáma USA a exministryně zahraničí skutečně požádala japonskou vládu, aby vyhlásila zákaz obchodu se slonovinou. Na Japonsko se upírá pozornost celého světa, v Tokiu právě probíhají odložené letní olympijské hry. Obchod se slonovinou má negativní dopad na sloní populaci, sloni jsou obětí pytláků.

Johnsonová se pustila do Japonska kvůli „krutému“ zabíjení zvířat

„O Carrie se ví, jak hrozně moc obdivuje Clintonovou, a je nadšená, že další země chtějí následovat příkladu Británie a zakázat obchod se slonovinou,“ dodal Eden. Británie letos v březnu přijala zákon s přísnými restrikcemi týkající se právě obchodování se slonovinou. Johnsonová působí v charitě Damiana Aspinalla a na svém twitteru propagovala kampaň spojenou s tímto tématem.

Johnsonová podle několika zdrojů tlačila na manžela a zbytek jeho kabinetu, aby prosadili zákaz importu a dalšího obchodu se slonovinou v Británii. Není to poprvé, co se aktivistka Johnsonová zaměřila na Japonsko, už v minulosti vyzvala jeho vládu, tehdy, aby ukončila „kruté a barbarské“ zabíjení velryb a delfínů.

Minulý měsíc jí ale aktivismus vynesl i kritiku, proti Johnsonové vystoupila keňská vláda. Důvodem bylo, že charita, kde premiérova manželka působí, oznámila, že přemístí 13 slonů z Kentu do této východoafrické země. Keňanům vadilo, že charita nepožádala o svolení, ani jim vlastně neoznámila, že jim pošle slony. Nakonec vyšlo najevo, že jde o dorozumění a obě strany našly řešení.

S Clintonovou v kontaktu není

Mluvčí z Downing street na dotaz Daily Mailu popřel, že by Johnsonová byla v kontaktu s Clintonovou, potvrdil však to, že lajkovala tweet bývalé první dámy USA o zákazu obchodu se slonovinou. Johnsonová se v současné době chystá na dovolenou s manželem a synem, minulý týden oznámila, že čeká druhé dítě. Podělila se i o smutnou událost, počátkem tohoto roku potratila.

Video  Johnson mezi ovcemi, voliči, studenty či mechaniky v depu formule: Britský premiér pak triumfoval v předčasných volbách  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi