Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kulhánek v OSN „předběhl“ Rusy. A vyzval k posílení spolupráce v boji proti terorismu

Autor: ČTK - 
24. září 2021
08:10

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve svém dnešním projevu na 76. zasedání Valného shromáždění OSN vyzval k větší mezinárodní spolupráci v boji proti terorismu, obnově po pandemii nemoci covid-19 nebo ve snahách čelit změnám klimatu. Vyjádřil také znepokojení ze situace v Bělorusku a podpořil celistvost území Ukrajiny a Gruzie. Státy by podle měj měly pracovat také na tom, aby se z technologií nestaly nové prostředky dohledu a perzekuce lidí. Valné shromáždění v New Yorku potrvá do pondělí. Před Kulhánkem vystupovali jen prezidenti a premiéři, z ministrů zahraničí byl první - dostal se tak na řadu dřív než například šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Podle Kulhánka hrozba terorismu ve světě nepolevila. Mezinárodní společenství musí spojit síly, aby odvrátilo humanitární krizi v Afghánistánu a nadále bojovalo proti terorismu. „Tálibán musí zaručit bezpečný a plynulý přístup na celé území Afghánistánu všem humanitární zaměstnancům a představitelům OSN, a to včetně žen,“ uvedl Kulhánek, který připomněl, že ČR bojuje proti islámským radikálům v Mali.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD v rozhovoru pro Blesk (19.5.2021) Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD v rozhovoru pro Blesk (19.5.2021) | Blesk: Jakub Poláček

Covid zrychlil negativní trendy

Pandemie covidu-19 podle Kulhánka ukázala, jak propojený je globální svět a jak je důležitá mezinárodní spolupráce. „Pandemie covidu-19 bohužel zrychlila negativní trendy v ochraně lidských práv,“ uvedl český ministr zahraničí. Pandemie také ukázala význam Světové zdravotnické organizace (WHO), která by si však při změnách svého fungování měla z epidemie vzít ponaučení. „Důležité je, aby WHO byla efektivnější a transparentnější při skládání účtů členským státům," řekl Kulhánek.

„Česká republika je znepokojena neustálou masovou represí v Bělorusku, která mezi širokou veřejností vytvořila atmosféru strachu," prohlásil Kulhánek v New Yorku. Vyzval k okamžitému propuštění lidí protiprávně zadržených kvůli tomu, že využívali své svobody slova a shromažďování. Týká se to novinářů, obránců lidských práv a dalších aktivistů.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), OSN Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), OSN | Twitter Jakuba Kulhánka

Vyjádřil podporu územní celistvosti Ukrajiny a Gruzie. „Odsuzujeme také záškodnické aktivity podporované státy, jež se staly v posledních letech v Evropě, jako nepřijatelné, nelegální a v rozporu s veškerými zásadami OSN,“ řekl Kulhánek, který dodal, že Česká republika zažila tyto aktivity „na vlastní kůži“.

Kulhánek mluvil i o situaci na Blízkém východě a nutnosti hledat její diplomatické řešení. Zároveň ale jmenovitě podpořil Izrael v právu na obranu jeho obyvatel před terorismem. Odsoudil i vojenský puč v Barmě z letošní zimy, dal najevo podporu legitimně zvoleným politickým vůdcům a vyzval k respektování výsledků parlamentních voleb, které se konaly loni v listopadu.

Kulhánek vyzval k větší mezinárodní spolupráci i v boji proti dezinformacím

Podle Kulhánka bude klimatický summit OSN, jež se odehraje v listopadu v Glasgow, klíčový. Vyzval také státy k větší spolupráci na tom, aby se moderní technologie nestaly prostředkem kontroly a útlaku obyvatelstva. „Váha kyberprostoru v životech lidí se zvyšuje, rostou ale také útoky na kybernetické infrastruktury, uvedl český ministr zahraničí. Zaručit bezpečný a přístupný kybernetický prostor patří k výzvám dnešní doby," dodal.

V této souvislosti zmínil i nebezpečí dezinformací, které „mají přímý dopad na zdraví a bezpečí našich občanů a jejich důvěru v instituce". Používání dezinformací za prostředek agrese proti jiným státům proto označil za naprosto nepřijatelné.

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) při projevu ve Valném shromáždění OSN (24. 9. 2021) Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) při projevu ve Valném shromáždění OSN (24. 9. 2021) | Ministerstvo zahraničí ČR

Klíč k úspěchu ve všech těchto oblastech podle Kulhánka spočívá v silné spolupráci mezi státy a dodržování mezinárodních pravidlech. Podle něj lidstvo ukázalo, že „je schopno velkých úspěchů, když dokážeme spolupracovat".

Kulhánek odletěl do New Yorku v neděli. V předchozích dnech měl ministr zahraničí řadu jednání se svými protějšky a setkal se také s významnými členy české komunity v USA.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

poky-f ( 24. září 2021 11:19 )

Stydím se za takového reprezentanta naší země ! Tfuj Kulhánku !

Zobrazit celou diskusi