Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sídliště Luník před příjezdem papeže vygruntovali. Dva dny poté už je zase zavalené odpadky

Autor: tsv - 
18. září 2021
05:00

Největší slovenské romské sídliště Luník IX prošlo před návštěvou papeže Františka proměnou. Místní strávili několik týdnů horlivým úklidem ulic a alespoň částečnou opravou některých domů, pouhé dva dny po odletu papeže ze Slovenska se ale košická čtvrť vrátila zpět do starých kolejí. Zem je pokrytá odpadky a místní nevěří, že se podaří nový vzhled lokality dlouhodobě udržet. Na místo se vydali novináři ze slovenského serveru Plus jeden deň.

Místní si s recyklací hlavu příliš nelámou, odpadky zdobí ulice i trávníky. Před úřadem města stojí přeplněné kontejnery ze všech stran obklopené smetím. Nepořádek se hromadí i u bytových domů a paneláků. Na jedné z ulic vyrostla obrovská hromada odpadků sahající až po první patro, ne-li výš. Všude se povalují mimo jiné i lahve, obaly od cukrovinek a plechovky.

Podle jedné z obyvatelek čeká bordeláře trest. „Starosta sem namontoval kamery a toho, kdo vysype smetí z okna, nemine pokuta,“ sdělila novinářům. Obyvatelé se ale vymlouvají na práce elektrikářů, kteří mají podle nich nepořádek na svědomí. „Chlapi nám dělají elektrické vedení. To je jejich práce, ten bordel. My s tím nemáme nic společného,“ zvolal místní.

Na to reagovali pracovníci, kteří mužovu reakci slyšeli. Rozesmáli se a dodali, že rozvody, které montují, vydrží maximálně měsíc, napsal server. Ze situace nemají radost ani vojáci, kteří z místa odváželi zátarasy. „Budeme rádi, až tuto misi ukončíme. Stačilo,“ řekl jeden ze skupiny s úšklebkem na tváři.

Vytrhané kytky a kufr v rybníku

Přívětivě se místní obyvatelé nechovají ani k autobusové zastávce. Skleněný přístřešek zatím stojí nepoškozen, květiny už ale takové štěstí neměly. Rostliny jsou polámané a místy vytrhané z květináčů, stejný osud potkal i menší túje. „Když čekají na autobus, tak si sedají na květináče,“ poznamenal muž, který stál opodál.

Dobře na tom nezůstal ani rybník, který si před návštěvou papeže prošel důkladným vyčištěním. Ve vodě plave smetí, plastové lahve, a novináři si všimli dokonce i kufru. „Myslím, že nejpozději do měsíce bude všechno vypadat tak jako předtím. A to jsem ještě velká optimistka,“ doplnila místní obyvatelka. Nad situací podle serveru jen rezignovaně mávla rukou.

Stejnou vizi do budoucna mají i čtenáři deníku Plus jeden deň. Podle ankety zveřejněné na jejich stránkách je pouhé jedno procento lidí přesvědčeno o tom, že si Luník svou čistotu zachová. Pesimisticky to vidí 97 procent.

Video  Blesk Podcast: Papež František na pozvání Zemana nepřijel. Proč dal přednost Čaputové?  - Jiří Marek
Video se připravuje ...