Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tálibán povolil první komerční let z Kábulu: Z Afghánistánu chtějí odjet hlavně novináři

Autor: ČTK - 
13. září 2021
09:32

V Kábulu dnes přistál první komerční let od chvíle, kdy se moci v Afghánistánu v srpnu ujalo radikální islamistické hnutí Tálibán. Zajistily ho pákistánské aerolinie (PIA), o příletu podle agentury Reuters informoval jejich mluvčí. Přítomnost letadla PIA na dráze v Kábulu potvrdil také místní reportér agentury AFP a zveřejnil fotografii. Na palubě podle něj bylo asi deset cestujících.

Na zpáteční cestě do Islámábádu letoun podle Reuters přepraví cestující s platnými cestovními doklady. Není zatím zcela jasné, zda se jedná o standardní komerční let, nebo o speciální komerční charterový let.

Mluvčí PIA Abdulláh Hafíz Chán v sobotu uvedl, že o let mají zájem zejména humanitární pracovníci a novináři a že očekávají 73 cestujících.

Veškeré civilní lety do Kábulu byly přerušeny 15. srpna poté, co po překvapivé a bleskové ofenzivě moc v zemi převzal Tálibán. Američané a jejich spojenci vypravili z kábulského letiště celkem 778 evakuačních letů, na jejichž palubě bylo 124 334 lidí.

Video  Arabista Pelikán o obavách z velké migrační vlny i Tálibánu: Zbraně USA prodají komukoliv!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi