Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do Kábulu poletí první komerční let od ovládnutí Talibánem, vyrazí z pákistánské metropole

Autor: ČTK - 
11. září 2021
13:40

První komerční let do Kábulu po ovládnutí Afghánistánu islamistickým hnutím Tálibán spojí v pondělí afghánské hlavní město s pákistánskou metropolí Islámábád, oznámily pákistánské aerolinie PIA. Veškeré civilní lety do Kábulu byly přerušeny 15. srpna poté, co moc v zemi převzal Tálibán. Podle letecké společnosti je o první letecké spojení do Kábulu zájem zejména mezi humanitárními pracovníky a novináři, uvedla agentura AFP.

„Máme všechna technická povolení pro letecké operace. Náš první komerční let zajistí stroj Airbus A320, odletí z Islámábádu do Kábulu 13. září. V tuto chvíli máme 73 zájemců o let,“ uvedl mluvčí PIA Abdulláh Hafíz Chán a doplnil, že poptávka po komerčním letu je „velmi povzbudivá“.

Pondělní let PIA bude prvním komerčním letem do Kábulu od stažení amerických a spojeneckých vojsk z Afghánistánu 30. srpna. Jeden mezinárodní let z Kábulu odletěl již čtvrtek, ovšem nebyl komerční. V pátek z Kábulu vzlétl stroj Qatar Airways se 158 cestujícími na palubě, převážel Američany, Němce, Kanaďany nebo Francouze. Ani na tento let ovšem nebylo možné si zakoupit letenku.

Po překvapivé a bleskové ofenzivě radikálního hnutí Tálibán, které v srpnu převzalo moc v Afghánistánu, Američané a jejich spojenci vypravili z kábulského letiště od 13. srpna celkem 778 evakuačních letů, na jejichž palubě bylo 124 334 lidí. Letiště bylo prakticky jedinou cestou ze země a v jeho okolí i přímo na letištní ploše panoval značný chaos. Provoz byl opakovaně přerušován.

Video  Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla  - Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi