Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tálibán se chystá novou vládu jmenovat 11. září, 20 let po útocích. Ženy ve vedení drsně odmítl

Autor: sova, ČTK - 
10. září 2021
12:50

Radikální islámské hnutí Tálibán, které v uplynulých týdnech po odchodu spojeneckých vojsk ovládlo území Afghánistánu, se připravuje na jmenování vlády. Podle informací získaných ruskými médii by ke jmenování nového kabinetu Tálibánu mělo dojít už v sobotu 11. září. Přesně v den 20. výročí útoků Al-Káidy na newyorské Světové obchodní centrum a americký Pentagon. Televize Russia Today tuto skutečnost označila za tálibánský „trolling“ Američanů. Mluvčí hnutí Zabíhulláh Mudžáhid mezitím v rozhovoru rázně odmítl myšlenku, že by se v nové vládě Afghánistánu mohly objevit i ženy.

Na stejné datum, tedy 11. září 2021, byl přitom původně plánovaný odchod amerických vojsk z Afghánistánu. Nečekaně rychlý postup bojovníků Tálibánu zemí ale ústup Američanů urychlil a došlo k němu nakonec už 30. srpna.

Tálibán oficiálně datum jmenování nového kabinetu nepotvrdil. Na začátku tohoto týdne byla vyhlášena prozatímní vláda. Ve čtvrtek nicméně radikální hnutí vzneslo požadavek, aby Washington zrušil sankce, které předtím uvalil právě na členy současného kabinetu.

Odpor v Pandžšíru Tálibán zlomil

V pondělí Tálibán definitivně porazil Frontu národního odporu (NRF), která radikálům vzdorovala v hornaté provincii Pandžšír, jediné části území Afghánistánu bez kontroly Tálibánců.

Vůdce NRF Ahmad Masúd přiznal porážku hnutí odporu ve zvukové zprávě zaslané médiím. Afghánce zároveň vyzval k zahájení „národního povstání za důstojnost, svobodu a prosperitu naší země“.

Následně se v Kábulu demonstrovalo několik dnů po sobě. Tálibán začal do protestujících střílet a několik z nich přišlo o život. Další utrpěli zranění a zatčeno bylo i několik novinářů. Radikálové je nicméně později propustili.

Demonstrantky nebyly Afghánky, odmítá mluvčí hnutí

Demonstrace se v Kábulu konala i ve středu proti absenci žen v nové vládě. Asi dvacítka Afghánek se podle videonahrávek zveřejněných na sociálních sítích a podle svědectví novinářů sešla na západním okraji města.

Vláda bez účasti žen nemá šanci na úspěch,“ skandovaly demonstrantky, které držely v rukou transparenty s nápisy jako „Práci, vzdělání, svobodu!“ nebo „Proč svět mlčky přihlíží?“. Malá protestní akce se ve stejný den uskutečnila také ve městě Fajzábád na severu Afghánistánu.

Právě na téma žen ve vládě se v pátek pro afghánský zpravodajský kanál TOLOnews vyjádřil mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid. Prohlásil, že ženy nikdy nenastoupí na ministerský post ve vládě, protože je to „břemeno, které nemohou nést a místo toho by měly rodit“. Uvedl také, že radikální hnutí nepovažuje ženy za plnohodnotnou součást společnosti.

Domnívám se, že nejde o ženy z Afghánistánu,“ uvedl mluvčí na adresu Afghánek protestujících právě kvůli nepřítomnosti žen v nové vládě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi