Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Princ William zachránil kamaráda ze spárů Tálibánu: Afghánistán opustil na poslední chvíli

Autor: tsv - 
4. září 2021
05:00

Při evakuacích z Afghánistánu přispěchal na pomoc i vévoda z Cambridge, princ William. Svému známému vojákovi umožnil přístup skrz letištní kontroly v Kábulu a zajistil mu místo na palubě jednoho z evakuačních letů. V zemi ovládnuté Tálibánem nadále zůstávají stovky britských spolupracovníků, napsal DailyMail.

Princ William se rozhodl jednat ihned, jakmile se dozvěděl o situaci svého starého známého, se kterým se poznal během studií na Královské vojenské akademii v Sandhurstu. Ten kvůli předchozí spolupráci s britskou armádou čelil krvavým mstám Tálibánu, v nebezpečí se ocitla i jeho rodina.

Na princův popud kontaktoval královský strážník Rob Dixon posádku nasazenou v afghánském hlavním městě, která vojákovi a jeho rodině umožnila vstup na letiště. Odtamtud se pak dostali mezi pasažéry evakuačního letu.

Loajalita a respekt k druhým

Za vévodovy činy ho ocenil bývalý výsadkář major Andrew Fox, podle kterého se William zachoval přesně tak, jak diktuje armáda. „Je to v souladu s hodnotami, které nás učí armáda. Loajalita, respekt k druhým, všechny ty dobré věci. Jsme trénovaní tak, abychom pomáhali, kde můžeme,“ řekl Fox.

„Situace byla tak chaotická a upřímně tak špatně vedená, že by lidé udělali všechno možné, aby se dostali pryč,“ popsal situaci v Kábulu Fox. Podle předběžných odhadů pomohla britská vojska 15 tisícům lidí. Další stovky ale stále zůstávají v nebezpečí.

Kvůli krátké době na evakuaci za sebou musela Británie nechat velký počet svých afghánských spolupracovníků, u letištních kontrol zůstali trčet i lidé s britskými pasy. Zda se je povede ze země v blízké budoucnosti dostat, není jasné.

Video  Epicentrum - Cyril Svoboda  - Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

padrino ( 4. září 2021 13:12 )

V zemi ovládnuté Tálibánem nadále zůstávají stovky britských spolupracovníků.

Jsme trénovaní tak, abychom pomáhali, kde můžeme,“ řekl Fox

Twl,někde psali,že je to 10-ti členná rodina.Takže ženy,děti a zvířata tam nechá kvůli jednomu kamarádovi.To je hrdinství.

Giza ( 4. září 2021 06:35 )

To vypadalo, že pro něho zaletěl vrtulníkem a on jen volal

Zobrazit celou diskusi