Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nepřítel státu se slzami v očích. Reportérku BBC vyhostili po 20 letech z Putinova Ruska

Autor: for - 
2. září 2021
15:07

Sarah Rainsfordová prožila v Rusku většinu svého života. V Moskvě pracovala jako reportérka pro BBC. Zažila zde války, hlad i vzestup Vladimíra Putina. Po dvaceti letech práce ale byla ze dne na den vyhoštěna. S pláčem zaznamenala první pocity do kamery a nyní pro své domovské médium, BBC, připravila upřímnou zpověď o své poslední misi i o svých vazbách na Rusko. 

„V jednu chvíli jsem seděla na rozbité letištní lavičce a zaznamenávala své pocity s pláčem do kamery. Zavolali mi, že mohu překročit hranici jen jednou, abych si sbalila a ukončila svůj život v Moskvě,“ vzpomíná Sarah Rainsfordová na chvíle, kdy se dozvěděla, že po 20 letech musí zcela přerušit své vazby v Rusku. 

Sarah byla z federace vyloučena jakožto „hrozba národní bezpečnosti“. „Po více než 20 letech podávání zpráv z Moskvy tomu stále nemohu uvěřit,“ svěřila se své domovské stanici od svého kuchyňského stolu s výhledem na zlaté kopule Kremlu. 

„Chytli mě na pasové kontrole, vysvětlení mi neřekli“

O vyhoštění se novinářka dozvěděla na moskevském letišti při pasové kontrole. Dle svých slov jí důstojník pouze přečetl, že je ze země vyhoštěna, vysvětlení jí ale žádné neposkytl. Ani jako prostředník vlastně nemohl. 

Sarah během tiskové konference prezidenta Vladimíra Putina Sarah během tiskové konference prezidenta Vladimíra Putina | Reprofoto INT

Sarah tušila již delší dobu, že něco není v pořádku. Rusko jí totiž udělovalo už jen krátkodobá víza. Zlom přišel ve chvíli, kdy se vracela z Běloruska, kde hlásila o potlačování masových protestů proti Alexandru Lukašenkovi. Zde se Sarah mimo jiné zeptala na tiskové konferenci, jak by mohl člověk, který mučil a uvěznil mírumilovné demonstranty, zůstat prezidentem. 

„Nejdříve na mě zaútočil, že propaguji Západ. Pak na mě zaútočili jeho stoupenci, a to v přímém přenosu. Ještě té noci ruské ministerstvo ohlásilo nové sankce proti Spojenému království,“ popisuje novinářka pro BBC svou poslední misi.

Tato opožděná reakce Moskvy na britské sankce za porušení lidských práv v Čečensku napovídala, že přijde i reakce na konkrétní osoby. „Blížil se i konec platnosti mého víza, byla jsem stále více nervózní,“ popisuje Sarah. 

Podle Sarah byl tlak na aktivisty a novináře v posledních letech stále větší a větší. Mnoho z nich bylo postupně označováno za zahraniční agenty a mnoho lidí, se kterými Sarah pracovala nebo dělala rozhovory, zemi opustilo. Případně plánuje útěk. „Říkali mi, že vyhoštění není nic osobního. Netušila sem, že se k nim někdy přidám. V uších mi stále zní ona nálepka národní hrozby... a ten hluk nelze utišit,“ svěřila se. 

Video  "Katastrofa." Babiše děsí dění v Bělorusku, kam za totáče vozil čpavek.  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

Sarah byla v Moskvě od svých 18 let. Rusko bylo součástí jejího života a vyhoštění pro ni znamená přerušení mnoha vazeb. „Byla jsem svědkem chaosu z první ruky: nekonečných front a nedostatků, dokonce i válek. V polovině devadesátých let jsem prožila gangsterské dny v Petrohradě, kdy v baru, ve kterém jsem pracovala, muži kontrolovali zbraně u dveří. Poté přišel do vlády Vladimír Putin,“ shrnuje léta v Rusku. 

arbitr ( 3. září 2021 09:36 )

V totalitě to není jednoduché,na nedodržení vnitřních předpisů a zákonů jsou dost citliví. Navíc již dříve u nás informovali, že řada západních zpravodajů na svých stránkách zveřejňovala informace o místech a termínech protivládních demostrací a následně byli vyhoštěni. Takže nevím, zda to byl i její případ?

sorgedoktor ( 2. září 2021 17:48 )

No...Ptat se jestli muze byt nekdo prezidentem...Tomje na vyhosteni...

Hunter of Drivers 2 ( 2. září 2021 17:12 )

A někdo se diví? Takový imperialistický novinář v Sovětském svazu (pardón, v Rusku) to je horší než atomovka.
😂😂😂🤮🤮🤮
Přeji hezký den.

Zobrazit celou diskusi